2022-10-07 124 浏览
平时都少去荃湾果头,今次难得入黎,一于试下人气大热嘅荃湾台式小店!呢间餐厅连MM都有报道过,经常排晒长龙,一路食,外边啲人一路望入嚟睇有咩食同埋几时有位!小店由港台夫妇一齐经营,每一款菜式都好有故事。食物原汁原味由台湾厨师炮制,系连台湾人都觉得正宗台湾味道嘅台菜!餐厅虽然坐到满晒,但都算有空间感,张枱摆满啲菜都唔会好迫;用QR code落单📱,够晒方便!------------------------------🐓◖盐酥鸡套餐◗ $85一个套餐试晒必点嘅九层塔盐酥鸡同卤肉饭,仲可以用优惠价跟埋一杯嘢饮!盐酥鸡超级酥脆,椒盐味好香好惹味😛!会跟餐跟一碗细嘅卤肉饭,半肥瘦卤肉入口软糯,采用台湾蓬莱米,米粒有咬口,平均沾满卤肉嘅肉汁,配埋啲少少辣嘅咸菜,几好嘅配搭!🥘◖秘制花雕麻油鸡汤◗ $52私心推荐👍🏻!好浓郁嘅当归同埋其他药材味,真材实料冇味精,饮落少少回甘,系妈妈煲汤嘅味道~个汤都有几多鸡件,而且肉质食落唔会干柴,但个汤略嫌鸡油多咗啲。🧀◖肉松起司蛋饼◗ $38食台湾菜最期待就系佢个蛋饼!呢款蛋饼系手抓饼嘅质地,有好多层嘅酥皮,香脆有口感,面头有一堆香葱,芝士咸咸地,肉松又甜甜地,一
🐓◖盐酥鸡套餐◗ $85

🥘◖秘制花雕麻油鸡汤◗ $52

🧀◖肉松起司蛋饼◗ $38
食台湾菜最期待就系佢个蛋饼!呢款蛋饼系手抓饼嘅质地,有好多层嘅酥皮,香脆有口感,面头有一堆香葱,芝士咸咸地,肉松又甜甜地,一齐食味道好有层次!

🥓◖椒盐甜不辣◗ $28
甜不辣切到薯条咁,咬落佢似比较烟靭嘅鱼肉手指,几香鱼鲜味,落咗椒盐够晒惹味!

🧋◖大红袍珍珠奶茶◗ 跟餐+$15
大红袍茶味好香,而且珍珠唔会太甜,有个备注栏位,可以俾我写走甜,好贴心!

🧋◖仙草乌龙奶茶◗ $25
叫咗少甜,乌龙奶茶够浓够顺喉,茶底好正!

🌟Encore指数:9/10
小店嘅嘢食好抵食,价钱好抵而且够大份!有好多地道嘅台湾菜式系出面比较少见,好似大肠包小肠呢啲~佢啲食物够晒地道正宗,私心推荐佢嘅药膳汤,好香药膳嘅味道,真系值得一试;佢嘅珍珠奶茶都几好饮,茶底香浓,分分钟仲好饮过出面果啲台式饮品!