2022-10-19
天海 weekday menu $500/位+10% at least 2位起临近一个识左24年嘅兄弟生日(听落好似我好大年纪咁😮💨),好耐冇一齐食饭,约到食饭紧系食好d。日本食野嘅传统系一坐低叫杯野饮先,一杯high ball同一杯樽生(樽装生啤)润下喉先。前菜:赤身+中拖罗(?)配山药泥虽然冇讲明系咩部位,但以外观黎睇相信系赤身同中拖罗,厚切睇落好开心,虽然厚切但完全冇筋。平时食惯酱油渍赤身,呢件冇腌渍过嘅赤身少左平时熟悉嘅酸味,但仍然有足够鲜味,亦冇腥味;中拖罗比赤身多左几分油香,配番多少少山葵比较好,但两件刺身同样有山药泥,所以唔会食到山葵呛鼻嘅味道,亦增加左滑溜嘅口感。天妇罗:海虾+盐虾肉弹牙,虾味浓郁,尾部嘅壳可以食埋,但唯一觉得差少少嘅系中间未到半生熟咁,可以中间做到刺身嘅口感,但都系高水准嘅作品。鱚鱼+汁鱚鱼即系沙鮻,做到外皮香脆,内𥚃软嫩,入面嘅鱼肉有蒸鱼嘅口感,鱼肉水份充足,鱼味都浓郁(天妇罗严格黎讲系响高温油炸当中,以外皮包覆食材,外皮嘅水份同食材本身嘅水份响外皮入面蒸煮食材,所以做得好嘅天妇罗入面应该系水嫩多汁唔会干身)。纹甲乌贼+盐完全唔韧,可以轻易咬断,口
前菜:
赤身+中拖罗(?)配山药泥
天妇罗:
海虾+盐
鱚鱼+汁
纹甲乌贼+盐
完全唔韧,可以轻易咬断,口感爽弹,鲜味唔错。
莲藕+汁
口感爽脆,算系清脆多汁,系好食嘅但冇咩太大特点。
南瓜+汁
外脆内软,口感绵密,味道香甜,南瓜甜度几高,有种食甜品嘅感觉。
帆立贝+山葵盐
中间近半生熟,但可再生多些少,外面弹牙但中间仍然有刺身𠮶种软嫩口感。鲜味香气浓,夹起未咬都闻到好浓嘅帆立贝香气,配山葵盐有少少辣辣地几fresh,好夹。
鲑 (已调味)+山椒粉&酱汁
鱼味几浓,完全冇腥味,因为山椒粉唔均匀咁洒响表面,所以每一啖味道都有变化,一啖鱼味浓一啖山椒味重,高低起伏咁变化,鲑鱼风味突出。
静冈黑鱼饼+姜蓉&汁(唔记得影就食左)
开头唔觉鱼味重,但越食鱼味越出,去到后面非常香浓,配姜蓉微微辣味更加吊出到鲜味。
水牛芝士&车厘茄
有少少糖浆响底,所以口味系甜,水牛芝士软滑香浓,车厘茄带少少清爽refresh。
虽然我唔钟意食芝士,但mozzarella系我唯一可以食到嘅芝士。
舞茸饭+汤
炊饭调味唔太浓,偏向品尝舞茸嘅香气,但都有少少清淡嘅调味。饭粒黏糯得黎带少少饭焦,焦香感令到口感同香气提升唔少。
汤系海带清汤,同样有少量菇类,清淡但唔错。
甜品:
啫喱+奇异果&蓝莓&蔓越莓
啫喱口味清淡(冇讲咩口味),但水果先系主角,蔓越莓唔会太酸,蓝莓正常发挥,但奇异果好甜。
总结黎讲,呢个价算系非常抵食,而且晚市价黎讲真系佛心价。