2020-10-11 1192 浏览
好耐冇食韩烧,朋友喺北角返工,话附近开左间韩烧店见几多人帮趁,而且佢地有set几丰富抵食话想试下,反正好耐冇食就黎试下。店面都几大,直入转右仲有大把位,全部系四人卡座,坐得舒服亦唔怕隔离枱太近。济洲烧肉食堂除左散叫亦有套餐,分别系二至三人份嘅黑毛猪五花肉套餐($588)同五至六人份嘅济州烧肉套餐($726),由于我地得三个人就叫左前者。黑毛猪五花肉套餐包左五款唔同嘅肉、大八爪鱼须同排骨汤,都几丰富,两三个人食一定够饱。点菜后先黎四小碟,全部可以免费refill,有泡菜、江鱼仔、蒟蒻同车厘茄,其中我最钟意车厘茄,加左少少糖腌渍过,甜甜地好清新。炉边蛋同粟米芝士一样可以免费refill,refill时我地仲叫侍应喺炉边蛋入面加泡菜,多左爽口感仲好食。沙律同生菜虽然唔系免费refill,但菜量都好足够,沙律入面加左好多胡麻酱,酸酸地好开胃。每人有一份三式酱料,分别系韩式辣酱、盐同烧汁,不过套餐入面大部份嘅肉都已经腌左,所以好多时都唔洗再蘸酱。左边系酱油食堂黑毛猪五花肉,右边系酱油梅花肉,中间系大八爪鱼须,两款肉都因为加左酱油,所以食落甜甜地,加上肥瘦适中,就咁烧已经好好食。八爪鱼须好粗好大条

点菜后先黎四小碟,全部可以免费refill,有泡菜、江鱼仔蒟蒻同车厘茄,其中我最钟意车厘茄,加左少少糖腌渍过,甜甜地好清新。
前菜四小碟
沙律
生菜
八爪鱼须好粗好大条,食落好有咬口唔会太硬,不过建议烧到咁上下剪到一口一粒,方便食。
酱油食堂黑毛猪五花肉/大八爪鱼须/酱油梅花肉
酱油梅花肉

酱油食堂黑毛猪五花肉

我几欣赏佢炉边有个突出嘅位可以放肉嘅设计,烧熟左又未食可以放喺度热住佢先,铁网有可以滴咁啲油。

酱油食堂黑毛猪五花肉
壶渍牛肋骨 - 牛肋骨好长大大块,同样已经用酱油腌过,唔洗蘸酱都好食,肉质软嫩,烧到七成熟啱啱好。
壶渍牛肋骨

壶渍牛肋骨 & 大八爪鱼须
左边系梅花肉上盖,右边系济州黑毛猪五花肉,两款肉都冇调味,所以食时可以蘸烧汁或韩式辣酱食。梅花肉上盖食落冇梅花肉咁肥,所以冇咁腍同但肉味就浓啲。五花肉好厚身,烧得比较耐,建议烧到七成熟可以用较剪剪成条状,方便食之余亦快啲烧熟。五花肉比较瘦,肉质比较鞋,如果肥啲会好食啲。
梅花肉上盖 & 济州黑毛猪五花肉
济州黑毛猪五花肉

薯仔排骨滑 - 排骨汤热辣辣,虽然佢橙红色,不过其实系大酱味,唔辣嘅,入面有大大旧排骨,仲有好多薯仔同菜,都几足料。
薯仔排骨滑

总结,套餐份量好足,本身已经有五款唔同肉,就算人少都可以试多几款,前菜四小碟同炉边蛋全部可以免费refill,所以三个人食都好够饱,卡位坐得舒服又唔迫,重点抽气做得唔错,食完都唔会好大油烟味。
前菜四小碟
沙律