今次来佐敦食流水虾放题,个场好大,我地比较早嚟到所以人流未算好多,7:30之后开始人头涌涌。我地被安排坐虾缸旁边,即夹即烧好方便👍🏻 座位都几宽敞,个炉都几大,仲要有上下两层可以俾你更有效率咁烧嘢食😋 店员好细心介绍烧法,记得啲流水虾要冻晕左先好拎去烧,鲍鱼唔好连壳烧因为会爆🫣,佢仲好细心教我哋点样起鲍鱼壳👍🏻 调味方面,枱面放咗四款调味粉,另外出面仲有牛油🧈,蒜蓉🧄,辣椒🌶️,香葱比你自己调个人口味。我哋未入座店员已经帮我哋开咗炉,烧紧第一转嘅虾👍🏻所以好快有得食。趁呢个时间我哋出去拎野食,如果真系好肚饿嘅,出边自助区都有熟食,可以拎嚟医肚先。除咗即夹即烧流水虾之外,仲有多款新鲜海鲜任食,包括鲍鱼,带子,扇贝,蚝,蚬,东风螺,鱿鱼同各款鱼。仲有各款串烧,有鸡牛猪,多春鱼,肠仔,翠玉瓜,菠萝… 🧃饮品都有唔少选择,有乌龙茶、汽水、果汁…烧鳗鱼:烧鳗鱼烧到外皮好香,里面啖啖肉,肉质细嫩冇咩骨,好想再食,可惜呢个唔系任食,不过少食多滋味🤤招牌流水虾流水虾好生猛,都几大只,虾肉爽口弹牙,啖啖肉,最正系虾头的虾膏,好香浓好鲜味😍扇贝好厚身好大粒,色质鲜嫩,口感弹牙,味道鲜甜,我个人推荐几种食法:

烧鳗鱼:
烧鳗鱼

招牌流水虾

扇贝
1)原汁原味就咁烧,最紧要系烧完之后嘅汁唔好倒咗去,喺鲜美嘅精华所在🤩
2)加蒜蓉同粉丝制作蒜蓉粉丝扇贝
3)加牛油,辣椒同蒜蓉,牛油可以令扇贝口感更软滑,加咗辣椒仲惹味

厚肉鲍鱼
鲍鱼厚身大大只,开头我哋起咗壳就咁烧,烧得比较干身冇咗啲肉汁,后来职员教我地放喺扇贝壳上面烧,可保留鲍鱼肉汁同鲜味👍🏻

鲜虾腐皮卷/墨鱼腐皮卷
放喺冻柜见到有两款腐皮卷,估唔到系咁好食,外皮烧到金黄色,好酥脆香口,里面好似花枝丸咁爽口弹牙有嚼劲😍

牛油翠玉瓜:
烧到好香,口感爽脆,加咗少少牛油更香
翠玉瓜

整体食物质素非常高,尤其系海鲜类,全部都新鲜厚肉,三百几蚊真系好抵食,回头率高,而且时间够晒长,俾大家可以血拼多几转,感觉食咗咁多贵价海鲜都回晒本。服务态度都唔错,职员会细心介绍烧法,又会帮客人解决疑难。
2022-07-18
烧鳗鱼