2022-04-18
观塘工厂大厦多, 美食隐世小店亦唔少, 就好似呢间点心工房, 观塘站B1出口步行大概6分钟, 位置虽然好似几偏僻, 星期六早上11点黎到已经好多人等位, 呢度啲点心出名大件足料cp值高, 点心选择多, 价钱由$23到 $50, 除咗一般点心仲有蒸饭, 米线, 小食以及港式饮品同埋特饮🥢虾饺拼粉果(各两粒) $34😋虾饺相当大只, 饺皮弹牙, 厚薄适中, 食唔到有笋, 但系虾嘅份量非常之多, 多到啲虾突晒出嚟, 虾肉爽弹, 但系调味比较重手咸左啲粉果皮滑身软淋, 但唔算厚皮, 有沙葛, 韭菜及花生 , 调味刚刚好🥢香茜牛肉肠$25😋肠粉皮比较淋身, 牛肉馅比一般酒楼多, 超足料, 啖啖都食到牛肉, 牛肉馅有香茜味亦有粒粒马蹄, 牛肉馅唔会太淋太削, 都算有口感, 豉油就摆放左响台面自己落, 要几咸有几咸🤣😝🥢蒜蓉芝士长春卷$34😋芝士味唔突出, 啱哂唔钟意食太浓味芝士嘅我, 而佢嘅蒜蓉味就来自于炸干蒜味, 我就比较钟意食鲜蒜味, 另外, 虾肉馅料少, 虾肉亦比较干身, 可以点番啲芝麻酱润一润, 同埋个酱汁酸酸地几醒胃😜🥢虾仁烧卖皇$25😋烧卖皇两只大大只🤩, 卖皮就比较淋身, 上面只虾
🥢虾饺拼粉果(各两粒) $34😋
🥢香茜牛肉肠$25😋
🥢蒜蓉芝士长春卷$34😋
🥢虾仁烧卖皇$25😋
烧卖皇两只大大只🤩, 卖皮就比较淋身, 上面只虾就唔算鲜甜但系爽弹, 烧卖猪肉有肉味, 猪肉饀爽口弹牙, 有肉汁及冬菇多, 调味适中
🥢四宝鸡扎$30😋
腐皮包住芋头, 火腿, 鱼肚及鸡件, 大大旧芋头非常之粉淋, 鱼肚爽口得黎又弹牙, 一食就知系真鱼肚唔系猪皮, 鱼肚味浓
🥢鲜虾菜苗饺$25😋
饺皮比较淋, 菠菜及虾的比例唔错, 菠菜亦不会太淋, 虾新鲜爽弹, 不过就唔算太juicy
茶钱$6
免加一服务费
限时70分钟
整体每款都足料大件!因为点心即叫即蒸嘅关系, 所以蒸点嘅时间等候会比较耐, 但喺出来嘅点心真系又热又新鲜!价钱合理,性价比高🌟
鱼坚总评
性价比 4👍
(以5👍为满分)