2020-01-28 58 浏览
話說去探天水圍嘅朋友, 走嗰時佢帶咗我去嘉湖銀座一間京川菜. 佢話天水圍一帶這一間算係有水準的. 呢間餐廳喺商場入面, 門前一帶範圍都屬於餐廳, 如果相冇咁嘈的話可以坐出面. 六點几去幾去到都有位, 但係過咗七點之後人非常爆滿. 原來兩個人食諗住嗌隻片皮鴨再加個小菜就算. 點知最後一隻早兩分鐘已經畀人order左, 望到隔離枱隻鴨又大又靚, 超想食, 下次要預訂. 由於冇鴨嘅關係我哋改咗食辣子雞, 水煮黃鱔毛血旺, 京蔥羊肉鐵鍋同埋炸醬麵. 其實喺呢度食嘢唔算貴同出面酒樓食一般價錢但已經可以食到京川菜, 我覺得都幾好. 一開始先嚟炸醬麵, 超大碗有多青瓜, D麵類似拉麵, 味道好食又唔鹹. 跟住就嚟咗個水煮黃鱔毛血旺, 似個覺得一般, 但勝在多料, 份量超讚, 仲有紅薯粉. 但係因為有炸醬麵嘅關係, 所以食唔曬啲紅薯粉. 提提呢度啲辣度係預設的, 加辣要自己同店員講, 預設的唔算辣, 但有辣香味. 跟住就嚟咗個辣子雞, 我個人就鍾意呢度嘅辣子雞, 我出便食嗰啲太細粒又冇乜肉, 但呢度嘅就比較大粒有口感, 炸得又香脆. 最後我最鍾意嘅京蔥羊肉, 佢唔係一片片嗰啲羊肉, 係類似一條條酥炸過嘅羊腩, 外少少脆內嫩滑, 加埋落咗啲酒香. 一舊水多d, 呢個極力推介!