2022-01-25
寻晚去咗德福商场买外卖,见到MR STEAK二人外卖套餐几抵食,包括左餐汤,四款前菜,三款主菜和四款甜品,人均消费都系$100左右餐汤:🌽粟米忌廉汤粟米汤都几清甜,浓稠度都刚刚好,食到有粟米蓉🍄烧野菌配半干蕃茄沙律🥗野菌菇味比较淡,个人觉得菇类比较适合热食,做沙律唔系太夹🐙地中海八爪鱼仔沙律🥗蕃茄和青瓜比较多,八爪鱼仔好细得几只,🥒青瓜爽口清甜,配埋洋葱🧅同蕃茄🍅几清新,不过同八爪鱼仔就唔系好夹🥭热带杂果虾沙律🥗杂果应该系罐头水果,不过我几钟意食杂果沙律,好开胃,但虾就得两只仲要好细只😅原味烤南瓜🎃南瓜好清甜,如果可以连皮再加啲芝麻同黑胡椒去烤就会更香更好食意式肉丸配幼滑薯蓉肉丸配蕃茄酱同忌廉薯蓉再加芝士系非常好嘅配搭,不过呢个净系加咗芝士粉,如果可以加芝士喺表面再焗会更好食原只炉香料烧鸡🐔烧鸡好香,未打开个盒已经闻到香味,外皮烧到金黄色,内里肉质结实厚身又唔会太光,意想不到咁大只,底下有薯菜及酱汁炸芝士黑豚配忌廉汁意大利面🍲见到块猪扒真系有啲失望😔完全揾唔到炸芝士喺边度,猪扒又细块又干身,用刀都好难切开😂; 不过忌廉汁意大利面又几好食,酱汁均匀creamy, 面嘅质感软硬适中🧀纽约芝
餐汤:🌽粟米忌廉汤
粟米汤都几清甜,浓稠度都刚刚好,食到有粟米蓉
粟米忌廉汤
🍄烧野菌配半干蕃茄沙律🥗
野菌菇味比较淡,个人觉得菇类比较适合热食,做沙律唔系太夹
🐙地中海八爪鱼仔沙律🥗
原只炉香料烧鸡
炸芝士黑豚配忌廉汁意大利面🍲
炸芝士黑豚配忌廉汁意大利面
🧀纽约芝士饼:
芝士味香浓,甜度适中,呢个要摆到最后食因为芝士味太劲😂
布朗尼🍫:
朱古力味适中唔算好浓,口感比较干身
绿茶瑞士卷🍵:
瑞士卷蛋糕质感软熟,忌廉同蛋糕嘅比例适中,但绿茶味比较淡
桂花糕:
味道清甜不过口感比较硬身扎实,同酒楼食到嘅差唔多
纽约芝士饼;绿茶瑞士卷;布朗尼;桂花糕
整体来讲,以呢个价钱来讲食物质素都算唔错,虽然明显有某啲食物系将货就价,但整体的份量和味道都唔错的