2023-03-02
蔵鸢居酒屋位于加拿芬道,The ONE过少少平时成日经过呢条街都见佢唔到,原来隐藏系楼梯下面餐厅分左Omakase & 居酒屋两部分,Omakase个边非常光猛,而居酒屋呢边就比较暗,居酒屋入到去见到好多大大少少既鱼缸,供应新鲜既活海鲜,装修以日本鱼市场为主题,好地道既感觉鸢极上寺司10贯🍣用上当日新鲜既水产食材,有海胆、鱼子、赤贝、左口鱼边、金目鲷、拖罗、油甘鱼、白身鱼、带子、甜虾,新鲜又美味席前火炙和牛寿司🐮大大块既薄切和牛,师傅即场用火枪火炙至5成熟到,再搽上酱汁,撒上芝麻,和牛火炙后油脂出晒黎,口感软绵绵的,旧寿司饭有助减低个油腻度,好食到要encoreHighball日本人去居酒屋必叫既highball,但呢度既highball 唔系加梳打同唔系用透明玻璃啤酒杯,我系感到有点怪怪的,成杯就系一杯稀版whisky on rock🧊🥃,不过我系ok的🤭河豚鱼干🐡河豚鱼干竟然系有厚度的,上面有少少甜甜地既酱汁,送酒一流川海老🦐细细只既虾仔炸至脆身,香脆可口汁烧提灯结合左鸡卵巢及未成熟鸡蛋,外形望落去似灯笼,「提灯」系因而命名,口感特别又稀有汁烧鸡肝鸡肝比我想像中更加润,润味都好重下
平时成日经过呢条街都见佢唔到,原来隐藏系楼梯下面
鸢极上寺司10贯🍣
席前火炙和牛寿司🐮
Highball
河豚鱼干🐡
河豚鱼干竟然系有厚度的,上面有少少甜甜地既酱汁,送酒一流
川海老🦐
细细只既虾仔炸至脆身,香脆可口
汁烧提灯
汁烧鸡肝
鸡肝比我想像中更加润,润味都好重下,未必人人都会喜欢
盐烧日本鸡心
爽口弹牙既口感,好好咬
鱿鱼一夜干🦑
搽上烧汁既烧鱿鱼,又香惹味
整体食物都不错,但环境真系黑左少少,食到一半系黑到有d想训🥱,星期一光顾全单仲有75折㖭,每日都有唔同优惠,真系好食又抵食呀☺️