2020-01-14
大坑出名多日本餐厅, 经朋友介绍睿日本料理有个Omakase set几抵食适逢年尾, 紧系借头借路约埋啲朋友出黎食餐好嘅当团年喇!3式前菜: 高糖蕃茄/胡麻酱豆腐/鱼生沙律蕃茄细细粒好清新爽甜;胡麻酱豆腐当然无得输, 豆味香而无比胡麻酱抢走豆味; 一大堆鱼生粒粒放系沙律菜上面, 配少少柚子醋好开胃3点盛刺身: 帆立贝/油甘鱼/赤身
帆立贝口感又爽又软而且无雪藏味...好好食!!!!!海胆蟹肉手卷, 紫菜新鲜度十足, 非常脆口。手卷中嘅日本饭依然微暖, 连同蟹肉大啖大啖咬, 无腥味好食烧身有大大块羊架, 肉质好稔, 除左容易咬开而家膻咪唔算浓, 配烧汁食..yum yum由于朋友系鸡翼狂, 所以另加左2只烧鸡翼比佢独享之后就系一大埋天妇罗, 有南瓜,蕃薯,炸软壳蟹, 日本茄子, 大叶...食完呢个真系已经觉得饱, 随即店员再递上木鱼花蚬汤, 一琥碗小小嘅蚬汤, 有3只蚬有好多海带及小菇, 非常full而家好暖胃以为已经食完之际, 仲有准山蓉SOBA, 绿色嘅soba加上粉红色嘅樱花虾, 真系无法放弃最后有年糕红豆沙做甜品, 其实系第一次食日式红豆沙, 唔会好起沙, 感觉似甜汤,而年糕好有
适逢年尾, 紧系借头借路约埋啲朋友出黎食餐好嘅当团年喇!
3式前菜: 高糖蕃茄/胡麻酱豆腐/鱼生沙律
3点盛刺身: 帆立贝/油甘鱼/赤身
由于朋友系鸡翼狂, 所以另加左2只烧鸡翼比佢独享
最后有年糕红豆沙做甜品, 其实系第一次食日式红豆沙, 唔会好起沙, 感觉似甜汤,而年糕好有嚼劲烟烟靭靭, 呢个句号真系好贴题。