2016-10-17 347 浏览
Blue Monday嘅lunch想食好啲,喺沙田返工所以就去新城市觅食喇。今日同事就带咗我去School Food食。Set Lunch比晚餐时段抵食好多,一个价钱包小食、主菜、饮品同甜品,价钱由$68起(另收加一)。我哋三位分别拣咗1)绿野蒜烤猪肉八爪鱼饭 $82(2)韩丝热捧铁锅饭 $88(3)牛牛铁锅饭 $82今日嘅特饮喺柚子茶,甜品系抹茶红豆布甸。小食未到,主菜先到😑。(最后成个主菜食完,再催一催小食先送到)先讲我嘅绿野蒜烤猪肉八爪鱼饭 ,一见到碗"饭",我个反应系呆咗,虽然只碗系好大,但表面完全俾沙律菜同猪肉覆盖哂,一啲饭同八爪鱼都见唔到(有一刻以为系咪嚟错咗😂)。原来八爪鱼同啲饭已经捞埋一齐,喺底下嘅系有味八爪鱼饭。烤猪肉好入味,而且唔会太嚡,几好。拣主菜时明明见到有两只辣椒仔,点解食咗大半个饭一啲辣味都无?食到最底先发觉自己未捞好个饭,不过好彩唔算太辣。(依个饭嘅份量都几大)至于另外两位同事嘅主菜,同事话依个韩丝热捧铁锅饭几辣,要不断饮水。至于牛牛铁锅饭(无影相),啲流心蛋遮住啲牛肉,睇起上嚟好似无咩食。特饮要咗冻柚子蜜,超甜,我觉得甜嘅程度系不杯可以冲两杯,最后要自

我哋三位分别拣咗:
(1)绿野蒜烤猪肉八爪鱼饭 $82
(2)韩丝热捧铁锅饭 $88
(3)牛牛铁锅饭 $82
今日嘅特饮喺柚子茶,甜品系抹茶红豆布甸。

小食未到,主菜先到😑。
(最后成个主菜食完,再催一催小食先送到)
绿野蒜烤猪肉八爪鱼饭

至于另外两位同事嘅主菜,
韩丝热捧铁锅饭
同事话依个韩丝热捧铁锅饭几辣,要不断饮水。

特饮要咗冻柚子蜜,超甜,我觉得甜嘅程度系不杯可以冲两杯,最后要自己不断加水。
抹茶红豆布甸
抹茶红豆布甸我都觉得好甜,抹茶味唔够出众,比较普通。
甜椒沙律
沙律无咩特别。