2023-06-11
一路都系lifetastic cake ge fans!因为佢地啲cake 唔会太甜 我几钟意~ 今次同将军澳街坊去PopCorn度坐低食件cake 吹吹水~ 佢除左有甜品仲有其他野食~今日我哋去试咗佢哋嘅下午茶tea set,叫咗两件蛋糕同埋两杯饮品,分别系青森苹果焦糖蛋糕、招牌草莓西瓜蛋糕、新鲜冻柠茶同埋long black📍招牌草莓西瓜蛋糕呢个系佢哋最出名嘅蛋糕之一,用咗新鲜草莓、西瓜、忌廉同埋玫瑰花水做成。草莓同西瓜都好新鲜多汁,忌廉好滑细密,唔会太肥腻。玫瑰花水带出一阵清香,令个蛋糕更加提神。个蛋糕层数多,但系唔会觉得厚重,反而好清爽易入口📍青森苹果焦糖蛋糕呢个蛋糕主要用咗日本青森嘅苹果同埋焦糖蛋黄忌廉作为蛋糕嘅主调。蛋糕好香甜,苹果经过糖煮,入口即溶,仲带有浓郁嘅焦糖味。而个焦糖忌廉芝士好滑,蛋糕分咗多层,层次十分分明,而最抢眼莫过于蛋糕面上嘅金箔青森苹果片,用嚟打卡影相都好靓。新鲜冻柠茶清凉解渴,边食边饮就啱晒long black微微苦涩黑咖啡又系好啱配甜品黎食中和返甜度
📍招牌草莓西瓜蛋糕
📍青森苹果焦糖蛋糕
新鲜冻柠茶
清凉解渴,边食边饮就啱晒
long black
微微苦涩黑咖啡又系好啱配甜品黎食中和返甜度