2023-02-17
早排行过K11发现原本系Twinkie嘅舖位消失咗,先发觉佢哋原来搬咗舖位去B1万宁个头,其实都介绍佢哋嘅曲奇介绍咗好多次,今次到访就系冲住佢哋嘅新品❝Bakery Collection❞而嚟ヾ(*´∀ ˋ*)ノ自己买咗玄米茶味Cream scone ($38)返屋企,就咁食一啖觉得好似普通,用焗炉reheat之后真系不得了,食落外层香脆,scone入面够湿润,中间夹咗店家housemade玄米茶味 clotted cream,香滑但又有淡淡嘅嘅玄米茶香,食落特别夹~重点:一定一定要reheat,真心用焗炉翻热之后好食超多!还原出炉口感!除咗scone,呢个collection仲有玄米茶生吐司X matcha jam combo ($118)~一打开已经闻到劲香嘅牛油&茶香,吐司厚切食落口感松软,茶香会比较subtle,外面会有少少糖粒,所以就咁食都唔会好寡~不过觉得搽埋佢哋超~浓厚嘅matcha jam就真系正,之前食佢哋嘅抹茶cookies &月饼都好正,今次呢个用嚟搽吐司都好得,个texture好厚,食落去甜度啱啱好,而且大大甖,平时搽吓scone,拎嚟冲matcha latte
除咗scone,呢个collection仲有玄米茶生吐司X matcha jam combo ($118)~一打开已经闻到劲香嘅牛油&茶香,吐司厚切食落口感松软,茶香会比较subtle,外面会有少少糖粒,所以就咁食都唔会好寡~不过觉得搽埋佢哋超~浓厚嘅matcha jam就真系正,之前食佢哋嘅抹茶cookies &月饼都好正,今次呢个用嚟搽吐司都好得,个texture好厚,食落去甜度啱啱好,而且大大甖,平时搽吓scone,拎嚟冲matcha latte或者系捞yoghurt食都很可以(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)