2022-06-18
慕名前来支持本地抹茶品牌湾仔日月星街成日听得多,都知知地近金钟个头附近亦有多间咖啡店,酒吧,餐厅讲番间店,好细间,呈长型个度门真系窄到肥D都入唔到....另外有个细嘅outdoor area(头先见有人喺度影相就唔出去了,加上揾呢间店都行到身水身汗)全间店都系抹茶野啦当然,虽然行到好热,但都坚持叫杯热嘅match latte,咁先试到个味道(咖啡亦系,还记得读紧中四个阵,大热天时成班同学叫冻饮,仲笑紧唯一有个男同学饮热咖啡,而家我就明白了)等左阵店员就端上饮品,好似咖啡咁有个靓靓拉花咁当然系试个味道啦唔系为左睇佢拉花有几靓一饮,抹茶味超级浓郁,加上鲜奶,口感好rich,好正当然一分钱一分货,呢杯都要$50,比起一般大家所认识嘅match latte贵十元八块吧不过我想讲,同咖啡一样,价钱都系有好多唔同,差在你觉得值定唔值,我就觉得唔错,强烈推介比同我一样嘅抹茶控 👍🏼
湾仔日月星街成日听得多,都知知地近金钟个头
附近亦有多间咖啡店,酒吧,餐厅
讲番间店,好细间,呈长型
个度门真系窄到肥D都入唔到....
等左阵店员就端上饮品,好似咖啡咁有个靓靓拉花
咁当然系试个味道啦唔系为左睇佢拉花有几靓
一饮,抹茶味超级浓郁,加上鲜奶,口感好rich,好正
matcha latte (hot)