餐厅: 永興冰室
资讯:

2019-06-30 654 浏览
原味/抹茶雪山梳乎厘(Original/Matcha soufflé) $88/98佢系有原味同抹茶味可以拣,咁作为抹茶控当然要试试佢嘅抹茶味梳乎厘如何啦!-外观嚟讲,佢完全系可以震慑全场嘅注意,因为佢有成A4纸size咁大,大概可以预3-4个人食,真系睇得又食得呀!-味道方面可以食到佢三层唔同既质感,所以层次感满分,接住等我再逐层讲下先。首先,外层焗到金黄色既蛋白变得烟韧,面头洒左啲抹茶粉,唔算太多所以分别唔太大,但点都好过冇哈哈🙊然后就会食到中层既蛋白,软绵绵得黎唔系入口即变空气𠮶种,所以唔会好快就塌晒扁晒。佢既蛋白好香又唔会太甜,爸爸平时唔钟意食甜品,但依次都食左四份一呀👏🏻蛋白部分食多左都会闷,依个时候就轮到底层出场喇~ 你见到绿色𠮶part就系好软熟既抹茶蛋糕,抹茶味出得黎亦唔会太甜。-因为个梳乎厘太大好似食极都唔完,所以将佢底层既绿茶味同中层既蛋白味隔住食就唔会觉得太寡太闷喇,我相信依个系绿茶相比起原味既优胜之处👍🏻
原味/抹茶雪山梳乎厘