2020-08-03
每次有朋友问边间抹茶甜品好食,我都会答Chef Tiff’s Kitchen,而得到嘅回应通常都系好贵㖞,无错,但我会话物有所值。自从上年食完佢嘅旨味浓茶卷后,坊间𠮶啲成条用青岚整嘅卷蛋已经满足唔到我,屋企人都食得出质素差好远。而我最欣赏佢嘅地方就系5年来一直推陈出新,每次嘅出品都好有惊喜。. May Tasting Set:.一囗浓抹朱朱双重酥:如果你以为佢只系抹茶版本嘅朱古力酥,咁你实在太睇小chef tiff,双重酥系指酥皮x奶酥,呢个肥仔组合无可能唔好食。用35% Valrhona制成嘅浓抹朱古力成功喺两者之间取得平衡,有抹茶味之余保留到朱古力嘅醇香,令我更想试返之前错过左嘅抹茶牛角酥。浓抹流沙挞 :呢个系港式蛋挞嘅变奏,面头嘅抹茶蛋浆好似茶碗蒸咁滑溜,同底下嘅流沙形式质感上嘅对比,相比之下Pain au Matcha'colat较甜,流沙挞则微苦带回甘,而咸蛋系呢度系陪衬。挞皮系sourdough base,食得出一层层,但唔知系咪我焗嘅时间唔啱,面头酥脆但挞底有啲硬。一口台湾高山炭焙乌龙英式松饼配黑糖忌廉:松饼质感松软,唔会干争争,翻热期间已经闻到好香牛油同乌龙茶味,黑糖忌
May Tasting Set:
一囗浓抹朱朱双重酥:
浓抹流沙挞 :
一口台湾高山炭焙乌龙英式松饼配黑糖忌廉:
松饼质感松软,唔会干争争,翻热期间已经闻到好香牛油同乌龙茶味,黑糖忌廉更系锦上添花,唯一要挑剔嘅系太细粒,食完唔够喉!
电特音抹布卷:
抹茶班戟皮唔会过厚,每层之间有抹茶忌廉增加湿润度,加埋抹茶奶冻 、流心 ,同面头满满嘅抹茶粉,一次过食到唔同形态嘅抹茶。做千层蛋糕已经唔容易,仲要加入其他元素,试验系咪配搭得宜,可想而知摆左几多心机落去。由于交收𠮶阵系frozen嘅,记得跟指示解冻,喺奶冻仲系雪糕质地嘅时候我心急偷食左少少,室温解冻后发现个茶味会出好多,要食到浓稠甘香嘅流心,记得畀啲耐性等下。
呢件我前后食左三次,系所有chef tiff出品中我最钟意嘅。我会觉得抹布卷喺口感方面好有层次,浓茶卷就更满足到我嘅味蕾。用mascarpone 打成嘅抹茶忌廉creamy又浓郁,好似吉士咁杰身但又唔系好腻。海绵蛋糕第一次食嘅时候有啲干,第二次已经改良左,今次够哂湿润松软。另外蛋糕同忌廉比例1:2,绝对唔会发生最尾斋食蛋糕嘅情况(虽然蛋糕都好食)。而顶层嘅抹茶白朱古力Mont Blanc就帮成条卷蛋加返啲甜度,唔会食到最后味觉麻痺,好似层层都一样味咁,就系佢嘅可贵之处。
浓郁嘅抹茶加上黄豆粉奶酥,配埋望落抹茶包体,食得出落重料,个人较钟意呢款。另一款则用上新鲜芋泥,芋泥无添加所以甜度比较低,麻糬够烟韧,抹茶嘅苦味慢慢渗透出黎。由于佢系行爆馅路线所以讲明包体偏面包质感,不过我食惯台湾有嚼劲嘅贝果所以呢款就唔太啱我口味。