1K
2017-06-23 840 浏览
喺附近食完晚饭,见时间尚早,就行左过黎西九食雪糕。呢间雪糕店招牌系牛乳8.0,仲有供应朱古力、抹茶、山梨县爱文芒果及限定嘅波子汽水口味。见到仲话陆续轮流会推出其他限定口味,例如白桃、巨峰提子蓝莓等。另外有水信玄饼、牛乳布丁、红豆抹茶蕨饼杯、蝶豆花茶、曲奇牛乳特饮。要喺西九龙呢个地段突围,确实要推陈出新,毕竟有太多平价雪糕店。凡like店家fb或ig,限定口味软雪糕(波子汽水、爱文芒),第二杯(果味)可享半价优惠。上次已经食过牛乳8.0,确实好味,今次系一心试上次食唔到啱抹茶盆栽,优惠就留待下次。抹茶8.0盆栽 $30讲过无数次,自从去完韩国食过屎型雪糕,我就抗拒唔到喇。讲卖相,唧得有少少差劲,冇明显几层雪糕,抹茶粉亦都比较疏落,接过手上已经溶溶地…如果去手作之店或者隔离车仔档买十蚊几球雪糕,当然唔会苛刻、小心眼研究唧成点,但如果俾多左几倍钱,讲究一下卖相都无可厚非。抹茶8.0,其实就系店家啱招牌牛乳8.0雪糕,面头洒上抹茶粉,旁边插两枝kitkat。呢杯其实系喺面头加抹茶粉,只左粉抹,味道薄弱,加上牛乳太抢镜,面头层粉冇左后,同食牛乳雪糕无异,对于抹茶呢一环有少许失望。奶味依然好浓烈,
喺附近食完晚饭,见时间尚早,就行左过黎西九食雪糕。

抹茶8.0盆栽 $30
讲过无数次,自从去完韩国食过屎型雪糕,我就抗拒唔到喇。

抹茶8.0盆栽

奶味依然好浓烈,雪糕质地幼滑
(作为参考,牛乳雪糕定价 $24/L)
两条Kitkat冇加分,反而食落有阵怪味…至于雪糕筒,上次食都薄脆,今次坚系唔脆又干又冇威化味。

2017-06-13
$30 (宵夜)