2016-05-24 647 浏览
同好多香港人唔同,一直以黎我对绿茶都只系「麻麻地」而已,虽然绝对唔可以称得上讨厌,但又未至于去到专登为左佢而山长水远黎「朝圣」。重记得佢一开幕时条人龙长都乜咁,好在是日刚好系星期日既两点钟左右,啱啱lunch time既peak hours已过,令我地唔驶排队都食到呢个 late lunch x afternoon tea!抺茶荞麦面 (热) ($98):抺茶味道既荞麦面放喺酱油汤底裹面别有一番风味!特别值得一提既系D紫菜同埋磨菇等等既配菜,捞埋荞麦面一齐去食真系非常之有咬感。不过,值得留意既系热辣辣既荞麦面最好喺上枱之后尽快食晒,否则可能因为D面索晒D汤之后变得过腍,影响口感!抹茶荞麦面 (冷) ($78):冷面同热既荞麦面不同之处系唔需要担心面会因为放喺汤裹面过长时间而变腍影响口感,最适合钟意慢慢品尝美食既女仕们。虽然配料方面同热既荞麦面一样,但个人觉得冷面整体口感较佳,因为面身既温度较低所以更能食到面既爽滑口感,值得推介!香港限定芭菲 ($98):绝对系热爱抹茶既朋友不可错过之选!除左喺上面既抹茶雪糕之外,其他好似丸子、红莓、cream同埋绿茶味既啫喱一层一层咁分布喺芭菲既唔同部
抺茶荞麦面 (热)
抹茶荞麦面 (冷)
香港限定芭菲 ($98):绝对系热爱抹茶既朋友不可错过之选!除左喺上面既抹茶雪糕之外,其他好似丸子、红莓、cream同埋绿茶味既啫喱一层一层咁分布喺芭菲既唔同部份,配合埋一只长匙羹刚好可以一啖食晒所有不同既组合,超正!
香港限定芭菲
抺茶卷蛋 set ($108):抹茶卷蛋绝对系「less is more」,简简单单既presentation就可以食到非常满足既抹茶味,配埋同样都系抹茶味既雪糕同埋红豆、丸子既配料一齐食真系正到「幸福满泻」!
抺茶卷蛋 set
桃味焙茶:饮既时候记得跟住店员俾你既instructions去做,因为茶既不同浓度既关系,三杯茶入口既时候系会有不同既感觉架!
桃味焙茶
总括黎讲,呢度绝对系抹茶超级fans既必到「朝圣之选」!就算对于绿茶只系一般般既我,喺门口见到咁精致既食物真系阻止唔到自己入黎「歇一歇」。我好肯定咁讲呢度真系非常适合各位喺行街既时候「中场休息」之选!
2016-05-01
抺茶荞麦面 (热)
抹茶荞麦面 (冷)
香港限定芭菲
抺茶卷蛋 set