2018-06-04
今年o既五月系历年最热,已经打破o左唔知边年要制水o个年(总之我未出世) o既记录。五月天咋家阵!天时暑热,行行下街分分钟中暑都似,唔怪得呢间雪糕店咁多人帮衬啦。在场所见,唔少人买完跟住就企晒o系门口即刻大快朵颐,不过佢都有个area 有得坐,布置o左d 玫瑰、绿叶,俾人感觉置身o系田园入面high tea 咁……围住佢个display 柜排队order o野食,见到样样甜品都整到好精致呀!天口庆,雪糕必点啦,我地见到有个日式tea set 唔单止有雪糕,仲配埋日本蜜瓜同另一款生果,消暑得o黎又健康,所以叫o左一份日本时令水果轻食($128) 两个人share。雪糕可以自选,就是北海道牛奶、京都宇治抹茶,或者两沟。贪心的我要两只都试匀,一于mix 啦!可能天气太热了,雪糕比想像中溶得快,未影得切靓相已塌陷……抹茶纯度都几高,就是带d 微苦o既o个只,好传统o既味道。有饮过北海道牛奶o既人都会喜爱佢特别香浓o既奶味,未试过o既更加唔可以错过。日本温室蜜瓜块皮呈网状成件艺术品咁,日本直送,味道当然非常香甜,饱满多汁。连同另一只金奇异果,两款生果都系起晒皮一粒粒咁砌到好靓,俾你可以用叉拮住食
京都宇治抹茶mix 北海道牛奶雪糕
日本温室蜜瓜块皮呈网状成件艺术品咁,日本直送,味道当然非常香甜,饱满多汁。连同另一只金奇异果,两款生果都系起晒皮一粒粒咁砌到好靓,俾你可以用叉拮住食好方便,配埋d 雕花银托盘同餐具,仲有餐厅o既装潢,成件事十分elegant。
日本温室蜜瓜
跟餐有一杯餐饮,叫o左杯冻cappuccino。加$20 仲可以配日本蜜瓜汁!不过我地见个set 有蜜瓜所以无叫到,如果唔系应该都会系个几唔错o既解渴选择~