2009-10-23
今日系Four Seasons 完咗Event 后行左去IFC CitySuper,知道开咗间新舖于是特登走去试下。之前睇男女见到介绍呢间舖关于抺茶造嘅甜品制作认真, 唔同款式嘅甜品会配搭不同浓淡的抺茶, 而且全是来自日本的京都加上知道它们的蛋卷很出名, 所以就买左以下items︰1.栗子蛋卷好松软, 好香蛋味食落好似绵花一样。不过略嫌松散,其实东海堂都好味㖞同抵啲。下次试下半岛嘅出品先。2.抺茶布甸好浓郁嘅抺茶味!唔好以为佢好苦, 其实食唔惯甜嘢都觉得佢甜㗎。不过我觉得OK, 睇黎要试下佢其他抺茶甜品。3.Rich Chocolate and Passion Fruit Mousse呢个真系好好味呀!好Rich嘅朱古力味,甜度适中不过里面嘅热情果Filling就食唔出有热情果味。Filling 下面有一块朱古力脆脆增加层次~真系好正呀,连唔系好食甜品嘅男朋友都赞好。我好心急系的士上已经急不及待要食喇,连相都无影~呵呵。
1.栗子蛋卷
2.抺茶布甸