2021-12-01
今日气温突降,非常适合食拉面,约左个朋友黎呢间位于大坑既拉面来食个拉面。呢度拉面选择好多,有汤面,都有沾面同拌面。汤底有豚骨有鸡汤。小食都有几款选择。见到呢度有秋季当造嘅蟹肉拉面,少见㖞,一定要试吓先。蟹肉味噌豚骨汤拉面 $158蟹肉味噌豚骨汤拉面有主角大闸蟹肉球配上蟹味噌同豚骨汤。首先大闸蟹肉咸香十足,坚有金黄蟹膏,加埋店员特登拎出黎嘅蟹醋就更加好食。拉面系幼身,我哋特登叫整得硬身啲,又整到有啲咬口㖞。叉烧有两块,肥膏好多。另外仲有木耳丝,青葱同一块紫菜。值得一提系个汤底,坚有少少蟹味,完全唔觉油。山葵蟹肉拌面 $128山葵蟹肉拌面主角同蟹肉味噌豚骨汤拉面嘅大闸蟹肉球系一样。另一主角系生磨山葵,好新鲜,拌面食都几好。粗身拉面系热嘅,冬天食拌面都得。个汤似系蟹肉味噌豚骨汤拉面个汤嘅浓缩版。其他配料有大葱同紫菜碎,仲有一块青柠可以用黎挤汁。枱上有生蒜,高菜,芝麻粒同昆布醋。高菜非常辣。加芝麻粒落拉面度就更香口。自家制饺子 $40拉面配饺子系常识!自家制饺子一客五件,今次有进步,个皮煎得脆脆哋,而另一面个皮系滑溜。馅料唔少,好似有猪肉碎同椰菜碎,沾醋食仲正。小食居然仲有鹿儿岛猪软骨同免治鸡
见到呢度有秋季当造嘅蟹肉拉面,少见㖞,一定要试吓先。
蟹肉味噌豚骨汤拉面 $158
山葵蟹肉拌面 $128
自家制饺子 $40
小食居然仲有鹿儿岛猪软骨同免治鸡软骨串,当然各黎一客试试!
鹿儿岛猪软骨 $38
鹿儿岛猪软骨一客4,5件。骨位煮得非常淋,非常入味,系甜甜地!沾随碟既芥末酱食更邪恶!面头仲撒上香葱条。
免治鸡软骨串 $34 2串
免治鸡软骨串逐串计。每串大大串,食落有肉丸既感觉不过咬到中间有唔少脆脆既鸡软骨,好有咬口,够特别!上面加左少少好似蚝油味既汁。
今餐大部分食物都唔错。呢度座位唔多,只有十几个,平日下午两点半左右黎到,唔需要等位。