2018-12-11 266 浏览
日本嘅一风堂就帮衬过几次,感觉良好!香港嘅一风堂就冇去过。平日嘅 lunch hours 响德福永远都系人头涌涌,难得星期六嚟竟然冇乜人,一行三人唔驶5分钟就有位,咁梗系要试吓比较吓啦!虽然一风堂主打拉面,但都有丼饭同埋小食,净睇价钱唔算好贵,属中价消费。店内有三边系卡位,其余中间位置就有几张大枱排排坐。坐位下有藤篮放个人物品/杂物,店内空间唔大但冇焗促嘅感觉,位与位之间尚算阔落!今日因为系「空肚食 Lunch』所以比平时点多两款小食,以女士食量嚟讲其实一碗拉面就够饱喇!横滨拉面 - 特点系有特大紫菜+特大叉烧。如图所示紫菜其实系一般寿司紫菜。虽然大,但因为冇烤过,所以唔脆口食落仲有啲韧 至于块特大叉烧系冻嘅!(?)冇错,系一块冻冰冰嘅厚切腩肉。建议食法系即刻浸落热汤度,食完啲面就啱啱好叉烧卤得入味软烂,肉味香浓!如果唔想食冻肉嘅话,可以学旁边两位女士投诉,店长会马上换过一碗热嘅叉烧拉面俾你。至于店长呢~ 佢亲切有礼,全程冇黑面 铁板牛舌 - 牛舌切片约5mm 厚,厨师控制火候刚好,牛舌保持鲜嫰 ,酱汁配以日式烧汁,味道甜甜酸酸,非常开胃!但凡事都有伏笔……一风堂原味饺子,因为一行三人

,酱汁配以日式烧汁,味道甜甜酸酸,非常开胃!

但凡事都有伏笔……
一风堂原味饺子,因为一行三人都系饺子控,所以就点咗10只招牌饺子($58)。点知上枱发觉饺子超迷你,一口两只嘅size ,味道同急冻饺子差唔多,竟然要$58 即@5.8一只
,真系贵到下一世都唔会再嗌!

猪软骨丼,豚肉丼 - 又系100%价钱 50%份量。6片豚肉切到纸咁薄,饭量系坊间嘅一半,比吉野家下午茶嘅牛肉饭更少。味道虽然
但食完好似仲系空虚到不得了
结果同行两位男士食完饭+饺子响唔饱嘅情况下离开。之后仲要去A-1买面包填肚!

总结心得,拉面胜过一切,去一风堂食拉面好喇!

一风堂原味饺子

横滨叉烧拉面