2013-03-20 2 浏览
继上次食左博多一幸舍之后, 今次黎试东京忍者!!!其实上次见到佢有咁大块紫菜已经觉得好吸引..加上近来睇埋open rice既食评d相, 影得碗面好靓仔~所以琴晚决定来挑战一下佢!!!由于我地8点几先去到, 都唔需要等位佢间铺一入门口就见到, 我地一路睇个menu,店内既日本姐姐好落力不停对住我地笑同邀请我地试佢既拉面左谂右谂下~~决定试佢个BANNER上面个2款拉面!再加多一份炸鸡啦!!! 买好哂, 姐姐突然俾左一旧野我地...原来话D拉面有得拎既时候,旧野会BIBI咁响GA!!!@@等左5-10MINS, 呼叫器响喇!! 有得食!!先要赞既系呢位日本姐姐既SERVICE!因为我同猪仔2个人撑台脚, 所以猪仔只可以拎完一碗再一碗日本姐姐系二话不说既情况下, 自动波拎埋第二碗跟住猪仔去我地既座位啊!!!真系10个赞!!!因为炸鸡需要D时间, 姐姐见我地坐得离铺都近, 佢话当D炸鸡OK左, 会送过黎俾我地!今时今日, 有咁好既服务, 真系碗面贵少少我都觉得值!!! 客人为先, 100分!!!好~讲完题外话, 入返拉面正题!!!猪仔食既系 - 忍者特魂一黎个外表已经好吸引, D材料放得好靓
继上次食左博多一幸舍之后, 今次黎试东京忍者!!!
其实上次见到佢有咁大块紫菜已经觉得好吸引..
所以琴晚决定来挑战一下佢!!!
由于我地8点几先去到, 都唔需要等位
佢间铺一入门口就见到, 我地一路睇个menu,
店内既日本姐姐好落力不停对住我地笑同邀请我地试佢既拉面

左谂右谂下~~决定试佢个BANNER上面个2款拉面!
再加多一份炸鸡啦!!!
买好哂, 姐姐突然俾左一旧野我地...
原来话D拉面有得拎既时候,旧野会BIBI咁响GA!!!@@

等左5-10MINS, 呼叫器响喇!! 有得食!!
先要赞既系呢位日本姐姐既SERVICE!
因为我同猪仔2个人撑台脚, 所以猪仔只可以拎完一碗再一碗
真系10个赞!!!

好~讲完题外话, 入返拉面正题!!!

猪仔食既系 - 忍者特魂
一黎个外表已经好吸引, D材料放得好靓~
大大块紫菜 + 2只溏心蛋!!
我试左一啖汤~~ 冇其他拉面店既咁油...清得黎亦好有猪骨味!
配菜有粟米, 竹荀, 等等~~ 好足料!

我自己就要左个 - 辣妹忍者 (个中文名真系译得有D搞笑 [汗])
咪睇佢红卜卜咁既样, 食落去完全唔系想像中既辣!!!
呢个面真系不得不赞下~~!!! 我初头都以为好辣
饮左一啖汤都觉得系几刺激喉咙, 但当我连埋D面一齐食, 哗! 完全唔同哂!!

佢系有辣既感觉, 但唔系食落去条脷辣到痺个种,
当你连埋D面同芽菜一齐食, 冇抢味之余反而仲食到少少食材入面甜甜地既味!
呢个面真系做得好出色!!!! 面质/硬度亦岩岩好!!

再要赞系只溏心蛋~~真系香甜既味道, 连对呢个麻麻地既猪仔都赞左一下!

叉烧有好香既烤过既味道~~虽然有少少肥, 不过可以接受!!
辣既肉碎加埋D粟米真系好好食!!!!

碗面既份量亦都相对地多~~ 比起之前食<<博多>>真系完全2种风味!!

食左冇耐, 炸鸡都登场啦!
猪仔最钟意日本既炸鸡, 香脆得黎唔会干 / o鞋
虽然今次呢个个样好似㶶左d, 不过都冇影响佢整体味道
加少少侧边既盐~~好香口呀!!!

因为碗面都几大下...我地都食到好饱
食净左一件鸡鸡都俾我打包埋喇! (刚好每天都带饭, 有食物盒跟身
今餐拉面真系好丰富同大满足!!!!!
2013-03-19
  • 忍者特魂