2018-01-23 479 浏览
约朋友食lunch,反正搭港铁,去边食都无所谓,朋友提议到炮台山觅食一番,其实都挣扎左一阵食咩好,最后就选择左有鸡叉烧嘅黑龙拉面店。(系呀,我唔食猪肉架!)黎到已经接近两点,午市尾声,所以都唔驶等位就入得。一入店舖发现灯光较暗,座位都唔多,面吧里有两位师傅,而楼面就得一位、仲要包埋收银,幸好动作勤快,而店内客人都体谅,大定都安静等候落单。店员会讲简单英文,总之你明我明就得啦,而店员同师傅之间就用返日文沟通,听到佢地大大声用日文对答,啲日本味出晒黎。以拉面店黎讲,选择算多,而且可以转定食,可选择饺子、炸蚝或鸡翼,饮品要另叫,有汽水同啤酒。朋友点左黑龙豚骨拉面,似系镇店招牌,汤底可选辣度,朋友拣左小辣,但我见佢食到出晒汗,佢就赞个汤底浓,而豚骨就好好味。我嘅白鸡盐拉面,一放低就即刻试啖汤底先!两个字,超好味呀!汤底鸡味浓郁,唔咸,系浓香果种,直头好似屋企肴左十个钟嘅中式鸡汤一样,好想大大啖饮晒佢。面、我选择左软身,而食落口感仍见弹牙,配料有葱、洋葱、笋、唐辛子同溏心蛋,而鸡叉烧就有三件,个人觉得比较细件同薄。配料少或细件都唔系重点,令我最失望嘅系除左面同汤,所有野都系冻,并唔系暖而系冻,我

黑龙豚骨拉面

白鸡盐拉面

配料少或细件都唔系重点,令我最失望嘅系除左面同汤,所有野都系冻,并唔系暖而系冻,我唯有将所有浸晒落汤,等佢暖返啲先再食。笋同鸡叉烧都系薄,可以浸得返暖,但只蛋真系唔得,咬开蛋白味道系唔错,但蛋黄已熟,而只蛋仍然系冻,令人失望。但朋友话佢成碗面同配料面好够热,都唔知系咪我唔好彩。

另外我叫左定食配炸蚝,但就黎错左饺子,结果又要再等,而等出黎嘅结果系好㶶好黑,又一次失望。

总括来讲,拉面同汤底都系好好味,但除此以外好似冇咩可取之处,希望店家可以注意返食物嘅温度同质素啦。
2018-01-15
黑龙豚骨拉面