2022-06-10
座银集团新开嘅旗下分店,主打蚝拉面店内主要提供三款拉面,今日去只提供白汤,系我最想试同最出名𠮶款😍店内环境高质 洁净 有Omakase feel 环境系全港数一数二 师傅系日本人 但亦有香港人侍应 🍜牡蛎白汤 $158+10%点讲好呢 只可以用屈机形容 我都系半个拉面达人 全港大部份拉面都食过 呢间绝对可以入我心目中头二名 摆盘亦非常精美蚝🦪 从图中可见 比我想像中大只好多 食落鲜味十足 口感绵滑 有少少海水味 完全唔腥 猪肉🍖 有少少烧肉嘅味 食落唔起渣 合格以上 面质🍜 比较幼细嘅面条 食到有小麦粒 口感烟韧 非常合我口味牡蛎汤🍜汤底系最重要嘅评分标准 呢个汤非常无敌 非常突出且浓郁嘅蚝鲜味 最大点豚骨汤嘅味道 真系好出色 钟意食蚝嘅朋友肯定有惊喜 汤中紫洋葱粒可以平衡味蕾 碗汤真系非常特别 拥有一个高档嘅感觉 由于比较浓郁 食到一半嘅时候将青柠汁混合到汤入边 更可提升一个层次 食落清新带鲜味 又再引起食欲 真系只可以讲无敌🥚烟熏糖心蛋 $15+10%糖心蛋带有烟熏味 蛋黄浓郁 可能用兰王级别 值得一试总结 价钱相当进取 结帐人均$180 但系拉面非常高质 可以颠覆对拉面嘅想像
🍜牡蛎白汤 $158+10%
🥚烟熏糖心蛋 $15+10%
糖心蛋带有烟熏味 蛋黄浓郁 可能用兰王级别 值得一试
总结
价钱相当进取 结帐人均$180 但系拉面非常高质 可以颠覆对拉面嘅想像 食完绝对物有所值 在我这个拉面狂人心中位居第二🏅 如果拉面是包含烟熏蛋会加好多分