2024-10-20
接触精品咖啡已经有一段日子,通常都系配蛋糕或甜食,但呢度俾我知道原来佢同拉面可以咁夹☺️当日拉面套餐 (虾汤拉面+ Cold Brew + 昭和硬布甸) 附上嘅 Cold Brew 俾我惊艳嘅感觉,不但充满士多啤梨嘅香气,更令鲜虾高汤多左一份清甜,而且虾汤鲜味浓郁却唔会太油腻👍🏻 当咖啡同拉面交替品尝时,每一啖味道都有唔同层次,既有士多啤梨味又有朱古力味,呢个火花太奇妙啦🌟套餐以用日本「晓」鸡蛋同 Cream Cheese 制作而成嘅昭和硬布甸作结,比我预期中大件😆 口感绵滑,有啲似 Cream Brulee 同布丁烧😋除左呢度嘅咖啡同拉面,我仲好欣赏佢地经营嘅态度,佢地希望客人会有一个完整嘅味觉体验,所以拉面都不设微调 (食物敏感除外);店员 (应该系老板?😆) 亦会同客人闲聊交流,呢种小店的确值得到访👍🏻听讲佢地会不定期推出唔同口味嘅汤底同 Cold Brew 配对,当日隔离台嘅客人叫左巴斯克芝士蛋糕,睇落相当吸引,等我下次再来食💚