2024-03-10
拉面关注组长期大热,相信一众拉面迷都有听过呢间舖头 今次就嚟试吓位于大角咀嘅大丸。面有得拣粗面或幼面。油有得拣普通油,多油或少油。食完之后仲可以问店员攞昆布醋加落个汤度试吓个汤,虾丸:主要用猪骨熬煮而成,再加虾作为调味。一碗拉面有3块叉烧,木耳丝,葱花,半只糖心蛋同紫菜。呢碗拉面嘅哈味好浓郁,右面更加可以吸收到下汤嘅精华,整体来讲几好食,但食到一半会觉得有少少漏。贝丸:呢个汤底系新出嘅,唔同于其他用猪骨熬煮而成,佢系用海鲜汤底熬煮而成嘅。呢碗拉面有五只好大只嘅贝壳类,每只都煮得啱啱好熟食到佢嘅鲜甜味。今次呢碗拣咗粗面,都系普通油。呢碗有好浓郁嘅木鱼碎嘅味道,粗面就更加带出木鱼嘅味。个人认为之后追加左半个幼面好食啲,但朋友觉得粗面好食啲。果然拉面嘅口味真系好因人而异,各花入各眼。整体而言 两碗拉面嘅水准都系中上,系值得一试,如果唔使排咁耐队就更好啦。