2018-06-12 195 浏览
同男朋友庆祝拍拖周年,想简单食餐有情调既饭,又唔想太隆重同贵。咁岩佢同事介绍左间慢煮西餐厅,西餐得黎又系观塘工厂区,好近我地之余又唔贵。😎😎😎不过记得打电话去订枱,因为慢煮系需要起码两个钟时间预备一份main course。🕑🕛🕡🕢🕙🕘🕣🕣📞📞📞📞之后佢地会联络你落定单同入deposit.我地系星期一晚去,上到去人唔多,成晚有4~6张枱。大家都系倾计品尝为主,唔会话好多人好糟。环境昏暗,有啲浪漫柔和既歌,仲会有蜡烛。唔算大,但胜在人少,干净企理同有心打理。我同男朋友叫左一个monthly promotion set and 5 course meal share.其实唔系好记得d 名😂虽然系两个唔同set, 但佢会帮你分哂前菜or小食咁拎上黎,如果系share 既,会主动拎只碟出黎比大家ahare, 唔会话一个有得食,另一个冇,好细心。前菜:唔知咩咩芝士😂好细旧,但芝士味香浓香煎鸭肝加慢煮菠萝本身好钟意食菠萝,所以叫左呢个。鸭肝好香,对我黎讲好evil, 因为有少少油。但放心,佢真系油而不👅既。至于菠萝,正正常常,冇咩特别。 佢既沙津菜系现黑醋,我至爱。另外仲有个挪威三文鱼沙津味道唔错

📞📞📞📞

之后佢地会联络你落定单同入deposit.

前菜:唔知咩咩芝士😂好细旧,但芝士味香浓

香煎鸭肝加慢煮菠萝

另外仲有个挪威三文鱼沙津

味道唔错,有块小芝士伴碟加个面包脆脆,可惜戈日我病左,喉咙痛食唔到,主要比左男朋友食。

餐汤
1. 蟹忌廉汤:好浓既蟹味,相对杰身啲

2. 洋葱汤
起初怕佢会好大洋葱味会刺激喉咙(因为实在系病得不合时😭😭😭😭,好痛)但试落口又非常有惊喜,系清甜又唔攻😳食埋啲洋葱都得呀,洋葱又好林好入味。到最后我系饮哂(本身我系叫忌廉汤😂之后同男朋友调转)同埋佢用杯装汤,我差啲以为系咖啡😂都几得意👍🏻

汤仲配有橄榄面包加面包条配黑醋橄榄油
黑醋我最爱,加埋个包热辣辣☺️☺️☺️☺️男朋友因为偏食既关系唔食橄榄包,我就帮佢食埋lu😌😌😌😌

之后.....我就后悔😭因为食完之后就开始饱,好阴 险既男朋友🤨 佢自己就留肚食maincourse

不过,仲有小食。自家制既龙虾海鲜云吞。我地两个人share。皮有啲硬同冻,但龙虾肉系多既,味道都好出,配埋d 肉酱👍🏻

之后就系main-course la⚠️⚠️⚠️

Promotion set 我系拣左黑豚猪...黑醋.....我唔记得咩名啦🙈作为慢煮佢系唔错,肥d 既位好香。不单慢煮旧肉令佢平均熟而不老,仲出砷炭烧过。黑醋好味,配菜都好好味,个薯蓉如果唔系我病同埋食多左个餐包😤?我会食埋佢。

不过美中不足慢煮猪今次有d 位系真系有小小干,所以都冇食哂。但佢有啲位系红红地都ok.

5 course 戈个我地叫左慢煮纽西兰牛柳

呢个牛系有惊喜😳食落口牛味好重,食完有啲想笑,唔知点解🤭🤭🤭

侍应姨姨会拎d 酱比你拣,不防试哂佢再试原味。虽然我觉得原味就已经好出色😂佢有个奶油薯仔都好creamy, 一人一块岩岩好😋😋

最后,我地叫左个梳乎厘。其实比较想食青榆or 慢煮萍果...但因为我同男朋友都病,唯有叫个冇咁evil 既甜品啦。

男朋友原来有同佢地讲系周年记念❤️咁佢地就窝心地写左d 字。

不过我都系建议大家食其他甜品,因为佢真系一个普通既梳乎里😂😂

最后,我想讲呢间餐厅除左食物同环境,净系食佢啲态度都抵呀。

话说侍应姨姨见到我地冇食哂个猪就问系咪唔岩食,我就话系饱同埋咁岩今日唔舒服。点知佢转个头就拎左杯暖水比我(我冇order 架)🤭🤭🤭

9 点几我地已经系最后一枱,佢唔会赶客之余仲会叫我地留耐啲。仲会送我地落楼下。

因为大家记得好似唔知过左8:30定9 点,佢楼下个大闸会锁左。要搭落停车场先行得返出去。

不过唔使担心,个侍应姨姨一定会教你😎

最最后,呢间舖系值得回头。我地食左唔够$600蚊,环境食物态度,全部都加分。

呀!记得预约有8折

多谢男朋友带我黎食饭呀❤️❤️❤️