2023-10-28 1018 浏览
今日放假,过嚟观塘探朋友班,顺便一齐食晚饭。朋友想食中菜,带咗我嚟成业街呢间主打招牌酸菜鱼同小炒嘅「新哥厨坊」。原来朋友早前经过,见到餐厅新开张,晚市帮衬仲有九折优惠,所以专登同我嚟试下。我哋点咗个招牌二人餐 ($248),套餐包两款凉拌小食、主菜同镬气小炒各一。小食选了蒜蓉手拍青瓜 同 新哥秘制鸡翼。手拍青瓜好脆好清爽,蒜蓉味道啱啱好,唔会太多😋 入口酸酸辣辣,十分醒胃。鸡翼即点即炸,新鲜热辣,一咬爆汁,正👍主食有酸菜鱼、水煮牛肉、金菇肥牛同招牌秘制鸡煲可供选择,鸡煲可自选微、小、中、大或劲辣,甚至唔辣都得,照顾嗜辣程度唔同嘅食客需要。鸡煲即点即炒,上桌时香味扑鼻,令人食指大动。马上一尝,果然有料到,鸡肉非常嫩滑,汁底调校得刚刚好,入口唔会过咸,微辣惹味。配料份量亦唔手软,内有枝竹、豆卜、紫洋葱、云耳等,加上索晒酱汁嘅精华,啖啖滋味。另外呢碟麻婆豆腐亦做得非常出色,红白绿相衬,豆腐形整不烂,食落又软又滑,入口更带阵阵花椒香,用嚟送饭真系一流!套餐奉送丝苗白饭,转米线+$5,另外仲有两杯热饮,我哋点咗柚子茶同百香果蜜,柚子茶酸甜清爽、百香果蜜滋润养颜,味道唔错,下次有机会会再嚟试埋佢哋
套餐奉送丝苗白饭,转米线+$5,另外仲有两杯热饮,我哋点咗柚子茶同百香果蜜,柚子茶酸甜清爽、百香果蜜滋润养颜,味道唔错,下次有机会会再嚟试埋佢哋嘅招牌酸菜鱼。