2023-08-15
女友小熊系港岛出差,收工系天后,问我放工晚饭食咩好.小熊提起,先醒觉好耐好耐无入去大坑,大大话话成十多年! 于是提议入大坑开餐.另一个原因,就系入去怀念一下! 相信好多人入去大坑,一系去莲花宫,另外就系去房协,我亦唔例外,十多年前去完房协之后,都无再入去,所以入去缅怀一下.....记得以前浣纱街有间细细地由两公婆开嘅电单车维修店,今日经过已经变成 eleven,唔知搬咗去边? 有街坊车友知道的话麻烦留言俾我知!四围游荡之际,小熊被哩间越南餐厅环境吸引,于是推门入去帮衬.哩间餐厅叫火车头,系火龙径行紧时老远已经见到佢个悬挂招牌! 哩D招牌买少见少喇,因为政府不停拆拆拆....入面装修环境够气氛,有越南街头风味又有火车车厢感觉.点咗一份名为火车头招牌汤河,泰式烧鸡,咖哩软壳蟹,点咖哩当然唔少得蒜蓉包啦!首先我唔食得辣,全部点嘅𩠌都唔辣! 软壳蟹食得多,加上咖哩都系第一次,软壳蟹外脆内软,咖哩汁味道香浓,我同小熊不停用蒜蓉包点咖哩汁嚟食,一滴都无浪费! 蒜蓉包份量够大,蒜蓉亦不少,所以蒜香扑鼻!泰式烧鸡外表以为鸡肉又干又柴口,食落先知系错觉,肉嫩够热又 Juicy,鸡皮又够香脆! 唔洗点甜酸
入面装修环境够气氛,有越南街头风味又有火车车厢感觉.
泰式烧鸡外表以为鸡肉又干又柴口,食落先知系错觉,肉嫩够热又 Juicy,鸡皮又够香脆! 唔洗点甜酸汁已经好好味,点埋甜酸更加惹味!
𠲖! 招牌汤河粉嘅汤底咁深色? 饮落清甜之余又隐匿有少少好似药材味,内有牛栢叶,生牛肉,牛丸同牛筋腩,首先牛丸用新鲜牛肉打制,入口松软又juicy,另外较难处理嘅牛栢叶亦极之嫩口,牛筋同样出色,炆到冧哂又入味,不知好过几多港式粉面档嘅牛筋腩!
食完之后,行过维园,相信下一次嚟系出年行年宵巿场鸟.