2023-07-03 36 浏览
#搞串个pantry海胆💥喺一种口感同味道都好特别嘅食材,软绵绵、黏黏哋咁🤤。今次同大家嚟到一间主打海胆嘅日式餐厅🇯🇵开餐啦!!今次嗌咗海胆三色丼($138)🍚、海胆蟹肉炒饭($128)、吉列生蚝($38)、蒜片牛柳粒($78)🐄、油甘鱼鲛($68)🐟。海胆三色丼除咗有加拿大海胆之外,仲有三文鱼子、呑拿鱼蓉🎣。海胆食落口普普通通,唔算喺好新鲜,但唔会有臭味😎。另外鱼子每一粒都好有咸香味,好正。而呑拿鱼蓉食落口唔会好霉好烂,混埋酱油、葱花一齐食,都几正🤩!个海胆蟹肉炒饭🍛嘅调味几出色,咸度适中,又突显到海鲜嘅味道。不过海胆同蟹肉嘅份量就偏少啦。吉列生蚝、蒜片牛柳粒就唔太推荐啦😕。两样食落口嘅口感都唔太juicy,吉列生蚝嘅炸衣偏厚,令到个生蚝望落感觉再细啲,食落口嘅比例唔太啱🫢。反而个油甘鱼鲛就好香,有好香嘅烧烤鱼油味,唔会太咸,又有油脂感💕!好可惜今次试唔到舖头最出名嘅倍化带子呑海胆,大家下次经过就试下啦🫡!!
#搞串个pantry

2023-03-22