2024-12-20 135 浏览
➊ 🥘沙嗲生牛石锅米线 $78石锅米线系哩间餐厅嘅主打菜,成个米线都系用石锅嚟上👀 热辣辣嘅石锅可以更好咁保存米线同汤嘅温度,就算嚟咗几分钟,个汤都仲可以保持住滚热嘅状态🔥 米线本身份量充足,汤底亦都用咗浓郁但唔咸嘅沙嗲汤。𩠌嘅份量一啲都唔悭,有多片肥牛🐮同封门牛肉、多片牛柏叶同金钱肚、四粒牛丸、同埋少量金菇。跟餐仲可以加$9配一碟娃娃菜、$12配三件陈皮炸鸡、加$5-18蚊配唔同冷热饮品或特饮。..➋ 🍚无火生滚石锅煲仔饭 $68/76煲仔饭多数都系用瓦煲嚟煮,但依度嘅煲仔饭竟然都系用佢哋最拿手嘅石锅嚟煮,估唔到呢种煮法有另一番风味😝 石锅煮嘅饭,虽然比起用瓦煲少啲饭焦,但保温较好,而且饭质更松软。今次我哋加咗$1俾佢用蟹皇汤去煮个饭底,饭味居然好有鲜味,而且一啲都唔咸😎 双并$68,三并$76,之后每加一样𩠌就加$15。我哋今次叫咗腊肠、滑鸡、棉花鱼肚,三样都认真高质。本身煲饭亦都配咗几片莴笋,可谓十分足料。同石锅米线一样,跟餐可以加钱配菜/陈皮炸鸡/饮品特饮。..➌ 🐔 九制陈皮炸鸡 $34陈皮炸鸡嘅肉质非常嫩滑松软,而佢表面仲放咗少少调味粉去点缀。望落简单,但成个菜式好特别。如

➊ 🥘沙嗲生牛石锅米线 $78

➋ 🍚无火生滚石锅煲仔饭 $68/76

➌ 🐔 九制陈皮炸鸡 $34
陈皮炸鸡嘅肉质非常嫩滑松软,而佢表面仲放咗少少调味粉去点缀。望落简单,但成个菜式好特别。如果只系想试少少,跟餐只需加$12就可以试到三大件。

➍ 🦐 虾胶酿豆腐 $38
虾饺酿豆腐系其中一种餐厅推介嘅特色小食,而我哋都觉得真系值得一试再试👍🏻 佢哋将大量嘅虾胶酿入去豆腐入边,豆腐嘅质地有啲似街边小食臭豆腐,而虾胶肉质鲜甜同弹牙🤓炸出嚟热辣辣,配埋佢哋特制嘅调味粉,真系试过返寻味。
➎ 🐟 麻辣藤椒脆鱼皮 $42
鱼皮相对嚟讲唔算特别,同平时食都嘅鲮鱼皮差唔多,不过都好好味,而且大件夹抵食,佢仲有五个辣度可以俾大家拣,唔够辣就记住要嗌尽佢🔥

➏ 🍢鸡翼串烧 $18
鸡翼串烧一串有两只鸡中翼,辣度同麻度都有得任君选择。虽然串烧唔系佢哋主打嘅菜式,但如果心血来潮想试少少串烧,都不妨可以叫返几串👍🏻
➐ 🍢鸡肉串烧 $24
鸡肉串烧一份有两串,肉质类似平时大家食到嘅日式鸡肉串烧,同样都可以拣辣同麻度!

➑ 🥤 特大手打柠檬茶 $36 (跟餐$18)
最后要介绍嘅系佢嘅手打柠檬茶,叫得特大当然系唔少嘢,成杯有成1L咁大。佢仲用咗好多片柠檬,再用手打嘅形式去调制,令柠檬味更突出🍋