2024-01-08 73 浏览
太古新开鸭大哥,就去尝尝名物片皮鸭!原只片皮鸭🦆呢度嘅原只片皮鸭外皮酥脆,而且鸭肉唔肥唔臭。片皮鸭相信大家都食过喇,外面嘅润饼皮系重要嘅配角,呢度嘅润饼皮一直隔水蒸住保温,保持质地湿润有弹性,好用心㗎。加入甜酱汁同芝麻酱,系好特别嘅食法。另外仲有红糖,可以直接蘸鸭皮,之前北京都系咁食㗎。云南黑猪肉叉烧🐷叉烧系常见嘅粤菜,食过千千万万叉烧嘅港人一定会钟意呢度嘅叉烧,有少少肥肉,外面焦香,猪肉肉嫩,好好味!值得一试!桂花雪梨脆蟮球🍐桂花雪梨脆蟮球摆盘好漂亮,炸过嘅蟮球上面有啲带有柠檬味嘅酱汁酸酸甜甜嘅,上面撒埋桂花,桂花味唔会好突出,不过我钟意佢嘅蟮肉口感好好,而且无泥味。旁边嘅雪梨同样加咗啲清爽嘅感觉。麦香黄金虾🍤咸蛋黄虾球造型好精致,底部有火龙果肉,可以平衡咸蛋炸虾嘅油腻感,增添清爽感。上面嘅虾肉弹牙,而且我钟意佢唔会太咸。梅子荔芋鸭煲🍲荔芋鸭煲里面嘅鸭肉同样火候控制得好好,厚身嘅鸭肉好嫩,配上酸酸甜甜嘅梅子酱汁,软糯嘅芋头,都系我好钟意嘅一道菜。鸭大哥因为新开,环境好新净,而且座位够宽,坐得好舒服。呢度茶嘅选择好多,我哋拣咗普洱同人参同乌龙茶,都唔错。想食中餐嘅话推荐大家嚟呀!😍🦆
太古新开鸭大哥,就去尝尝名物片皮鸭!

原只片皮鸭🦆
云南黑猪肉叉烧🐷