话说小编几年前去英国exchange(唔好尝试计我年龄🙈🙈),临返香港前一日专登孭住个11kilo既背囊去伦敦好出名既Duck&Waffle,点知去到嘅时候先知冇得walk-in,一定要book位😭😭结果就成为一个小小既遗憾👉🏻👈🏻隔咗几年之后Duck&Waffle终于开到嚟香港,今次终于有机会试下佢既signature喇!呢度嘅座位都比较阔落,侍应会时不时帮你换餐具同碟,又会好详细咁介绍推介嘅菜式。呢度既厨房采用开放式设计,整个厨房都一览无遗,可以食住饭睇住厨师烹调😍😍。Foie Gras Creme Brulee外表完完全全present到好似焦糖布丁咁既甜品😋😋,面头一层焦糖脆卜卜,入面既布丁用鹅肝酱整成,质地好软滑,鹅肝味道好甘香,配埋甜甜地既餐包一齐食,冇咗平时食煎鹅肝果种油腻感,都几推荐👌🏻👌🏻Grilled 18HR Pork Belly黑妈妈既外表唔知点解有啲喜感😂😂上枱时已闻到好香既孜然粉味,有啲fusion既感觉。经慢煮既猪腩肉面头洒上唔少芝麻增添香味,啲肉好容易切开一丝丝,肉质大部份都几腍,不过都有少部分稍柴,酱汁甜甜地带少许孜然香,配上沙律酱同青瓜可以减少腻感。

Foie Gras Creme Brulee

Grilled 18HR Pork Belly

Duck and Waffle
嚟到最signature既Duck and Waffle反而比起其他菜式有啲失色😅。金黄色既煎蛋加上大大件既鸭腿同厚厚既waffle,外表睇起上嚟都貌似几吸引,侧边仲有啲枫糖浆可以配waffle食,不过3样嘢其实唔系好夹😅😅😅食落去唔会有融合嘅感觉。比较好食既系鸭腿上面嘅脆皮,脆卜卜好香口,鸭肉都几腍,不过整体就普普通通,waffle都完全唔热lol,我觉得有啲overrated🙈🙈🙈真系食一次就够lol

呢个甜品可以话系全晚最好食既菜式😂😂雪糕加上底下既拖肥布甸,一冷一热口感好正😛😛😛布甸超级湿润,芝麻味极之浓郁🤩🤩🤩,淋上额外既芝麻酱,芝麻味更升华,不过食到后尾都有啲腻,share食就比较适合。

人均消费:$380
推介指数(10分为满分):7.5分
2020-11-10
  • Foie Gras Creme Brulee
  • Black Sesame Sticky Toffee Pudding