2022-12-11
今次偶尔去到尖沙咀美丽华上面,原来𠮶到都几多食店,中日韩都有齐,神奇地又唔算好多人,行咗一转就俾依间小清新舖头吸引,门口有个大嘅甜品柜🍰特别钟意无印风嘅环境,简约木系自然,几啱同朋友黎慢慢叹🌿—— 炸猪扒蛋包饭 $128见到都觉得好满足😍猪扒好大份炸到金黄色,半肥瘦肉质爽脆,鸡蛋下面包住蕃茄炒饭,特别选用日本米,混合鸡肉粟米,好开胃🤩—— 杂锦天妇罗咖喱乌冬 $128最钟意依个😍😍咖喱有独特既香味,渗入蔬菜天然甜味,熬到极之浓稠,轻轻捞下已经挂哂系海藻乌冬,依种乌冬形状扁平,保有嚼劲更易令人食完一啖又下一啖🤤天妇罗好丰富有2只虾、蕃薯、紫苏叶…记得趁热食如果唔系就淋哂!!!—— 蒙布朗 $48 不愧系厨师推介!!!!唔好睇小最顶粒栗子,糖渍后一小口就好似食紧好多粒栗子咁,外层软绵嘅栗子泥,包住忌廉同蛋糕,仲有朱古力波波,一啖食到多重味道口感😍—— Baileys 甜酒 Tiramisu 卷蛋 $18 餐厅主打蛋卷,有好多款口味,其中依款就吸引左我,系其他地方比较少见🤩Baileys 酒味好香又啱啱好唔会太烈,同tiramisu味超夹!!!啲cream好细滑,最紧要个蛋卷软熟充满空气感—
—— 炸猪扒蛋包饭 $128
—— 蒙布朗 $48
—— Baileys 甜酒 Tiramisu 卷蛋 $18
蒙布朗
—— 玉露 $25
出自日本静冈,淡淡草青嘅香味好清爽
—— 日本青森苹果汁 $28
唔饮茶推介依个!!!好大杯苹果甜味好出!!!
🌟推荐指数:9/10
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍宏 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道9号美丽华广场1期4楼408号舖