2015-12-29
今晚系平安夜,系一个普天同兴既夜晚.由于我认为圣诞节必须吃圣诞大餐才应节,所以我决定叫同我一样单身的“宅女”朋友同我一齐撑枱脚,令平安夜更美满。由于好甜既我认为酒店buffet即日仲可以book到位,结果于沙田有番禁上吓质素既两间酒店都full booking,但我没有太失望(始终都系平安夜) 最后我地就即兴地去到呢间我一直想试但未去过既意大利餐厅.我地虽然冇book枱但walk in都有位,限时两个钟交枱。当我坐底左望到个menu既时候,上面大概有A-E set可供选择,每个set盛惠$3xx(未加10%服务费).当时我觉得于平安夜食意大利菜,这个价钱也是合理的,最紧要开心麻 餐厅设计尚算美观,加上圣诞布置和音乐,令餐厅充满节日气氛。可能因为我们六点到达餐厅,所以人流较少(我当时是认为这样的)在选择菜式其间我留意到当客人离开餐厅的时候,侍应都会讲句Merry Christmas作为节日祝福,实在令人窝心 我同个friend既主菜分别选择左带子鲜虾阔条面同埋猪手配德国肠(菜式大概是这样,确实菜名忘记了) 一开始上左个面包同磨姑汤,个汤味道唔错,而且有切碎左既粒粒磨姑,更有口感
然后就是小龙虾沙津,个source有D辣,味道一般
我order的餐饮是Christmas punch,酸酸甜甜有D似fruit punch,而朋友的是果茶并不特别
不久,主菜终于上枱,在这个时候我们发现侍应在那边上菜,怎样上菜等礼仪完全不懂 ,而且主菜上枱不足十分钟就冻矖 ,虽然卖相吸引,但味道未如理想。带子同埋大虾味道不错,但阔条面太硬,另一方面我嫌佢个汁太淡味。我朋友order既 德国肠几juicy,可惜个皮太干,反而作为配菜既薯条几fresh.
我地食左未够一半就叫侍应收左佢上甜品,原来打算比多次机会佢,点知个甜品赖靓禁,但只有红莓奶冻系食得落口,个绿茶蛋糕简直不知所谓,最强差人意既系佢景然hea到用pocky百力枝做decorations
你好野,好地地既平安夜就感比你搞㖞晒
我地嬲到连杯coffee都冇饮就埋单走人
走既时候个侍应见到我块面黑矖都知咩事
,唔敢同我讲Merry Christmas了
在这时候我终于明白到为什么餐厅那么空矿了
我认为餐厅除左门面卖相外,也要着重服务礼仪,当然食物质素才是最重要
香港的饮食业竞争好大,如果呢间餐厅继续keep住这般作风,下年平安夜不再存在也不足为奇
最后祝大家圣诞快乐,同埋食到理想既圣诞大餐啦