2023-11-15
每次系满乐大厦福至楼等巴士,都会望到「肥姐麻辣餐厅」,而且听闻佢做川菜很出色,好多餐厅模仿,但都未能超越。难得今日放假,就约个fd一齐去试下。 店内简洁干净,两边系卡位,中间系圆枱,墙上挂有特式摆设。大大张餐牌:有水煮系列、特色小炒、招牌鸡㷛和凉拌菜等等,全部都可以选大,中,小辣同BB辣。对于我哋呢D钟意食辣但太辣又食唔到嘅人,BB辣系最好嘅选择。🤣 黄金皮蛋$48/份果然名不虚传,蛋皮唔系一般黑灰色,系金黄色,在灯光下全透明好似啫喱糖咁靓,好有趣,垫底有爽口芽菜,除食到皮蛋本身独特香味,仲有辣椒和蒜香味。 酸辣土豆𢇁$88土豆切得好幼细,好爽脆,酸酸辣辣好开胃,份量又足,而且一D都唔油,多食冇负担。 招牌辣子鸡 细$148 大$228盛载嘅器皿好特别,似地盘铲泥嘅工具,好搅笑。辣子鸡好香,充满辣椒和豆豉香味,鸡肉虽然炸过,唔鞋仲留有肉汁,好工夫👍 另外点左咸柠七和陈柠。临走前听老板娘讲尼到嘅辣度比出面餐厅高一度。换言之,今次我哋叫BB辣,其实食左小辣,我哋算唔算接受左味蕾挑战🤣🤣🤣
黄金皮蛋$48/份
酸辣土豆𢇁$88