2024-09-23
🎐铜锣湾百乐中心真系好多嘢食,今日熊妹等埋富妹放工就系百乐中心食个便饭啦!📌听讲开咗间新的日本餐厅《汐》,主打日本速食丼物,富妹又钟意食日本嘢,一于试吓!📌餐厅位于13楼上到去转左↩️就系。入到餐厅,好鲜明的灯光💡,环境感觉好简洁。先见到日本式吧枱位,然后侧边有两张舒适的榻榻米座位,成个格局好日本家庭feel🎎,感觉好自在舒服。📌丼物有热丼物同冷丼物,热丼物有牛肉寿喜烧、吉列猪扒等等,都几抵食。冷丼物可选刺身带子、三文鱼🐠、甜虾刺身🦐等等,仲有小食,鸡翼、鱼饼、温泉蛋同炸虾饼等等,收加一服务费。⚠️重点:如果50分钟内交枱可享七五折优惠⚠️。原条蒲烧鳗鱼热丼物, $128真系原条蒲烧鳗鱼放上饭上,鳗鱼肉好厚身,蒲烧鳗鱼汁好惹味,另外仲有跟上玉子烧,食落好厚实,侧边仲有一堆木鱼丝增加味道同口感,而日本珍珠米份量系劲多🍚,大男人食都好够饱。蟹膏甲罗烧配蟹籽及三文鱼籽冷丼物, $138试咗热丼物,就试吓冷丼物。甲罗烧咁名贵嘅食材都系百零蚊,抵食㖞!首先原只甲罗烧🦀放在中间,入边有好多蟹膏,同埋一大堆三文鱼籽满泻出嚟,跟住冷丼物的配料有青瓜粒、粟米粒、中华沙律、蟹柳碎同埋蟹籽,形成一个杂锦拼盘,五颜
试咗热丼物,就试吓冷丼物。甲罗烧咁名贵嘅食材都系百零蚊,抵食㖞!首先原只甲罗烧🦀放在中间,入边有好多蟹膏,同埋一大堆三文鱼籽满泻出嚟,跟住冷丼物的配料有青瓜粒、粟米粒、中华沙律、蟹柳碎同埋蟹籽,形成一个杂锦拼盘,五颜六色好吸睛👀,绝对要相机食先📸!打完卡之后就可以将所有材料捞埋一齐食,冷丼物的味道好清新💫,又有青瓜粟米嘅爽口,再加少少蟹膏捞匀,超级重蟹膏海鲜味,绝对啱晒一众蟹迷😍,难怪都食到富妹舔舔脷👅。
日本煎饺子有三只,面头放满一大堆木鱼丝,再用上大阪烧汁同沙律酱,呢款酱汁嘅配搭好惹味!
两大粒冬菇入面酿咗虾肉然后去炸,咬落去菇味同虾肉🍤味道好夹,食落好弹牙又有菇汁,呢个小食好不错!
提子汽水,$18
波子汽水,$22 📌原来餐厅最近新推出劲食擂台大挑战活动🔱,先follow IG,然后限时60分钟内⏱品尝头一碗正价丼物🍛,之后每一碗加一蚊食一碗,食完一碗再加一蚊再食一碗,60分钟限时,想食几多碗都得。如果60分钟内最后一碗完成唔到嘅话,最后一碗就以正价收费。 📌不过两个妹子👯,一人一份多丼物同小食都已经好够,呢个大胃王嘅挑战可以推介大胃男人们上嚟battle一下🆚,绝对系令人振奋嘅一个饮食活动💪🏻!