餐厅: 漁獲浜燒
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2015-12-12 478 浏览
很开心今晚可以同朋友黎到渔获浜烧食晚饭。入到去好有日本和风的感觉,我们被安排坐到bar枱位置,边食边望住师傅切鱼生,hahaha今次选了几款不同种类的菜式,首先系芝麻盐酱椰菜。 系椰菜上淋上芝麻酱同洒少少七味粉及盐。椰菜清甜爽脆,好香芝麻味,而且味道丰富,微酸的芝麻酱中带一点辣同咸,好开胃。 接下来系味噌蟹甲罗烧,其实即系烧蟹膏混蟹肉,而且师傅就系我们面前即烧。烧到差唔多就加入葱花同蛋捞埋,最后上枱时放面包糠,咁就完成了。因加了面包糠,所以有脆口的感觉,蟹膏肥美,而且啖啖都系蟹肉,超正。而且入口好creamy,好重蟹膏味,带有少许味噌的咸味,所以好惹味,好食。 呢个七彩缤纷的就系冲绳风沙律,个卖相好靓,睇到都觉得好食。入面有很多材料,有新鲜爽口的蔬菜,肥美鲜味的鱼生,最重要的是有冲绳特产苦瓜同海葡萄,唔系点叫做冲绳风。个沙律汁酸酸的夹到所有食材,而且都几开胃,海葡萄好新鲜爽口,而苦瓜就爽脆,净系食苦瓜真系有啲苦,但食后有回甘的感觉。食完个沙律,话咁快就上刺身盛合五款。 由后排左手边开始,首先系牡丹虾,大条又新鲜,肉质柔软得黎爽滑,少少酱油同芥末就能带出虾的鲜甜味。中间系
很开心今晚可以同朋友黎到渔获浜烧食晚饭。

今次选了几款不同种类的菜式,首先

系芝麻盐酱椰菜。
芝麻盐酱椰菜

味噌蟹甲罗烧

冲绳风沙律

食完个沙律,话咁快就上刺身盛合五款。
刺身盛合五款

由后排左手边开始,首先系牡丹虾,大条又新鲜,肉质柔软得黎爽滑,少少酱油同芥末就能带出虾的鲜甜味。中间系粒粒晶莹剔透,好有光泽的三文鱼籽,呢个要用紫菜包住黎食,一咬落去鱼籽的鲜味系个口入面咇晒出黎,正
!之后就食油甘鱼,厚切而且肉质结实有弹性,食落有口感而且好香的鱼鲜味。最后系三文鱼同吞拿鱼、两款都新鲜美味,没咩雪味,而且没根,咬落好滑。
香煎蒜片厚切牛舌

Hahaha今次有点我最喜欢吃的香煎蒜片厚切牛舌。蒜片好脆好香,牛舌厚身,好有咬口,而且煎得好香,外焦内嫩,入口有微辣的黑椒味,好juices,个汁酸酸地带少少辣,点埋牛舌,更好味
白桃味汽水(左)&北海道余市苹果酒(右)

坐系bar枱咁有feel,我地趣趣地叫左两杯drinks助庆下,分别白桃味汽水(左)好香桃味又够气&北海道余市苹果酒(右)入口有好香甜的苹果味,慢慢饮到有啲酒味,不过好轻微,好适合女仔饮。

我地一边饮野一边等食特上渔获浜烧盛合(二人前),有5款新鲜的海鲜由师傅操刀烧比我地食,服务真好。
烧鲍鱼

首先烧鲍鱼,烧得好香,食落嚼劲十足,味道鲜美,仲好juices,好好食。
烧蚝

接著烧蚝,蚝烧得刚刚好,肉质好滑,保留到蚝的水分,唔会干晒身,只蚝依然咁大只,入口好浓海水的鲜咸味,真系原汁原味。
烧珍宝大虾

Wow 成只手咁长的珍宝大虾,师傅烧到只虾好香,之后好细心剥壳,将虾肉剪成一节节容易入口,虾肉爽口弹牙,好有咬口,而且鲜甜美味!
烧帆立贝

而帆立贝可以选清酒烧or牛油烧,我地都选了牛油烧,帆立贝好大只,入口新甜多汁,肉质嫩滑,而且好香香草牛油味,差啲连汁都想食埋,好正!
烧松叶蟹脚

最后系烧松叶蟹脚,好新鲜,蟹脚多肉,味道清甜。
柚子雪葩(左)&朱古力糯米糍(右)

最后食甜品柚子雪葩(左)好得意,迷你的柚子,味道酸酸甜甜好香好浓郁的柚子味,好滑入口即溶超喜欢&朱古力糯米糍(右)糯米皮烟靭又软滑,朱古力好浓好吃。

今餐真系好正,yummy

2015-12-09
芝麻盐酱椰菜
味噌蟹甲罗烧
冲绳风沙律
刺身盛合五款
香煎蒜片厚切牛舌
白桃味汽水(左)&北海道余市苹果酒(右)
烧鲍鱼
烧蚝