2020-06-14
老婆返学,是夜得一支公,因为过开嚟尖沙咀换礼品,所以,就顺道食埋饭先返归。由于老婆饮食偏素,既然得一个人就唔使咁多顾虑,自不然拣啲多肉嘅菜式。经过厚福街,睇到呢间「福冈汉堡扒 」几人气咁,就投佢一票,入去试试。睇个名,以为喺日本餐厅,再睇到墙上嘅韩文,加上有啲韩式泡菜供应,就更肯定佢喺韩国餐厅。铺内环境四正,一眼望晒,主要喺4张长形大餐枱,最特别喺每个位都安装咗小型抽气管,唔会食到一头烟。再睇睇餐牌,主打喺韩式石烧汉堡扒,共有6款唔同配搭嘅选择,最好喺分埋大中细份量,够弹性。此外,仲有啲丼饭、拌饭、沙律及二人套餐供选择,整体定价亦算亲民。而点餐都喺以剔纸仔形式,可以减少口头落单嘅出错。小弟拣咗「菠萝烟肉和牛汉堡扒」,谂住喺较清新嘅配搭,而每一款和牛汉堡扒餐都包咗白饭、面豉汤、配菜及沙律。通常店员都会问你喺咪第一次,如果喺嘅话,佢都会稍稍讲解点玩法,听唔晒或听唔切唔紧要,因为餐垫纸都印咗烧啲汉堡扒嘅方法。虽然嚿火石好热吓,不过,基本上要烧完晒一整嚿汉堡牛肉球,都要换一次火石,同店员讲声,佢就会帮你换。正所谓工欲善其事,必先利其器,所以,除了韩式嘅铁筷子及匙羹外,仲有个小铲,用嚟压平及铲起
百香果特饮 $39
食呢类烧烤嘢,配汽水本来就喺一绝,不过,见到「百香果」,就更提起兴趣。估唔到喺咁鬼大杯架,店只更温提搅匀先好饮。虽然都知道喺用上百香果糖浆,但加上柠檬,所以,饮落冰凉清爽,一口汉堡牛,一口特饮,宁舍「梳肝」。
先介绍吓佢哋汉堡扒嘅卖点,唔喺小弟老作,纯粹张餐垫纸有介绍,而佢哋嘅和牛喺用上澳洲货,但属于咩级别,我就无刻意去问,但当你试过,就知唔差得去边。 之前都提过有埋白饭、面豉汤、配菜及沙律,配菜喺韩式泡菜,食落唔算好辣好辣,啱我;面豉汤属较清嘅口味,而沙律喺椰菜丝配胡麻酱,呢两样就较日本风味㖞。咪睇小碗白饭,好软熟,又有饭香。 卒之轮到介绍今餐嘅主角「和牛汉堡」,中份量标明有160g重,总之,搓成一大大嚿牛肉球,非常有睇头,再配埋啲烟肉、菠萝、鸡蛋及芝士,叫人急不及待要试试。 自己牛肉自己煎,将啲牛肉一放到火石即时冒烟,又咋咋声,好有气势,用小铲压平,煎透两面。虽然,店方建议煎3秒,但小弟就再多数秒,等牛肉更焦香。 啲汉堡牛肉净食,阵阵油香,但又不失肉味,兼且打得松化;其后配烟肉、配鸡蛋,都一样搭配好食,总之就自由发挥。甚至乎,烧烧菠萝跟蛋片,亦有唔同风味,好玩又好食。 曾经有段时间兴过石烧牛扒,就算依家都仲见有少少餐厅有做,今次嘅石烧以汉堡扒为主角,又别有一番滋味,以质素而言,定价都算亲民,值得一试。