2022-05-20 534 浏览
疫情关系冇得去旅行,唯有同父母,亚哥原生一家四口喺北角酒店住一晚当去咗食完酒店个自助午餐,千言万语,化成一个字,算,今晚出去食下D重口味嘅洗下肠胃。北角太熟,唔好下手,游下车河去咗坚尼地城,见间铺挂哂红灯笼咁喜庆,又系川菜,就系佢啦。点咗三个𩠌,一个酸菜鱼,一个炒回锅肉,一个大盆花菜。酸菜鱼一上,即刻吓亲,好大盆,个盆可以用来洗面添试下味道,呢D先叫酸菜鱼,起码汤底有酸菜D酸味,D鱼肉弹牙得来又够滑,如果唔系选咗小辣应该仲正用手机影咗张,唔知系咪俾咁大兜嘢吓亲,居然手震影得好蒙,咁就唔post出来献丑啦。回锅肉同花菜都ok,不过个人觉得D肉同椰菜应该切得细件D再炒会更加惹味。有人讲,呢D先系传统特色,系,当年食唔饱先会追求大啖食肉,今时今日不会再讲呢D,间唔中回忆下就好啦,叫你返去𠮶个年代你都唔制啦。好啦,年纪大废话多咗,总结下,色香味俱全,大件抵食,价钱适中,想食川菜一定要试

2022-05-18