2023-05-21 95 浏览
星期五lunchtime 湾仔揾食嘅时候,嚟到利东街,呢间出名食天妇罗丼,最近天气好热,呢间食饭时间就排晒队,但由于在地利东街地舖,等位排队冇瓦遮头,真系晒住等好热。12:30前就已经排队,到12:50好幸运可以入到去坐低,侍应已经讲明食物要等比较长嘅时间,叫我地快啲落咗单先。我们是坐上层的面墙位置,眼见楼下座位数量并唔多,所以繁忙时间有心理准备要等好耐。食物选择并唔多主要四五样。叫完嘢食都真系等咗大概20多分钟到先至有嘢食。期间眼见佢有位置吉出嚟,也没有叫外面嘅人入嚟坐,加上又不断有人入嚟想取外卖,感觉上啲食物系煮唔切。所以入到去坐住等已经好运。我个人选择了上天丼(赤甘鲷),另外朋友叫了天丼(软壳蟹)没有影相。套餐面豉汤同少少腌萝卜同子姜片,主菜就系鱼同软壳蟹嘅分别,其他炸物都系一样。朋友俾咗半只软壳蟹给我,蟹厚身多肉鲜味。我的鱼就一般,整体来讲天妇罗炸得比想像中老身同油感重,但食材就感觉系好新鲜。题外话,奇怪就系个碗,你唔好见佢好似好深,但系其实好浅,只去到一半,个底系装假狗,仲要鬼咁重,感觉唔系咁好。

上天丼

2023-05-19