2022-06-18 232 浏览
放工行去尖沙咀𠮶边买埋嘢食先返屋企,之前喺K11食晏,见到对面开咗间Kebab店,呢晚就一于试吓。小店名叫「Kebab Bistro」,黄色嘅门面好易认💛😝。小店主力做外卖🥡,但仍提供少量堂食座位。半开放式厨房面貌一目了然,整体算几干净,而且感觉呢度好有系统咁设置炉具同攞放食材。过程中更可见到厨师整薄饼同切烤肉👨🏻‍🍳。食物即叫即整,需时大约十五分钟。菜式选择繁多,唔系净系得卷物卖🌯,仲有薄饼、烤肉串、薯条同饭等。价钱属中等水平啦,喺尖沙咀区都差唔多价。Signature Roasted Chicken香草嫩滑卡巴烧鸡($88/半只),🍗烧鸡应该系餐厅嘅重点推介菜式,佢摆咗只Display出嚟,望落好吸引。实物出到嚟亦然,鸡锤虽然唔大只,但胸肉劲厚,肉质亦唔嚡,外层带点香草味,烧得几香😋。即使系半只,但经已装满一盒,份量十足;伴旁仲搭伴咗沙律菜。Pepperoni Al Funghi Pizza辣肉肠野菌薄饼($110/9吋),🍕薄饼分两个呎吋,分别系九吋同十三吋,饼皮较为薄身,边位焗至微脆,几香口。薄饼配料有八片辣肉肠、大量芝士同杂菌等🧀,份量唔孤寒。呢只辣肉肠无过咸,而且并非纸咁薄
Signature Roasted Chicken
Pepperoni Al Funghi Pizza
Pepperoni Al Funghi Pizza辣肉肠野菌薄饼($110/9吋),🍕薄饼分两个呎吋,分别系九吋同十三吋,饼皮较为薄身,边位焗至微脆,几香口。薄饼配料有八片辣肉肠、大量芝士同杂菌等🧀,份量唔孤寒。呢只辣肉肠无过咸,而且并非纸咁薄。
Baklava
Baklava什锦果仁千层酥($28/2件),餐厅介绍呢款系土耳其宫廷第一甜点👑,好巴闭咁。唔好睇千层酥细细粒,佢馅料丰富,包含多种果实,例如杏仁同开心果🌰。另一样特别之处系佢好甜,中间渗满糖浆,令人印象深刻。
题外话,我唔系好识分印度菜同土耳其菜,但两者系有啲分别。就好似呢间土耳其小食店咁🇹🇷,佢主打转转烤肉Doner Kebab,反而就无乜咖喱。我仲留意到老板应该坚系土耳其人嚟㗎👀。
总括嚟讲,我哋本身惊嗌咗唔系好多嘢食,未必够饱,但结果系食唔晒👍。食物味道不俗,又有特色,值得一试;而我下次嚟就一定要试转转烤肉,呢日无食到谂返都有啲后悔🙈。
2022-06-09
15 分钟 (外卖自取)
Signature Roasted Chicken
Baklava