2006-09-09
我妈咪喺泰国人,又住喺附近,所以以前成日嚟呢到食嘢(佢旧舖𠮶阵已经成日帮衬),后嚟妈咪过咗身,我就成日同屋企人嚟食,算喺回味一下。我食咗咁多次,虽然唔喺次次都煮得咁好食(佢有时唔知喺唔喺换咗厨师),但都推介啲我觉得几好食O既比大家︰1. 南乳猪肉(或者鸡肉、海鲜)汤好好食,我好钟意食GA,个英文名O系SUKI,酸酸甜甜咁,有好多菜,加埋粉丝,单食同捞饭食都好好味,不过有时要煮好耐,所以要比啲耐性等。不过如果唔钟意南乳就会觉得麻麻,好似我屋企得我钟意食。(呢款我谂比较少人食或者知道)2. 烧猪颈肉我只食过一次,不过好好味,烧得好脆好香,好正。3. 香叶猪肉碎饭呢间啲猪肉碎饭好好食,不过有啲辣。5. 彩虹汤河我唔知呢间喺米叫呢个名,佢好易认,红色汤就喺。食O既时候妈咪教落少少糖。好好味,有好多料,不过会有少少油。6. 炒饭佢啲炒饭都好OK,我阿爸好钟意食。7. 香辣炒蚬炒蚬好好食,我唔觉得太辣,不过屋企人就觉得少少辣咗啲。8. 湿炒河佢啲湿炒河好OK,有猪肉、海鲜𠮶啲,唔错,而且都好大碗,可以一试。(唔知可唔可以转炒米粉,我记得好似可以)9. 炒金边粉好正,食O既时候落啲糖同花生,再加啲柠
1. 南乳猪肉(或者鸡肉、海鲜)汤
2. 烧猪颈肉
我只食过一次,不过好好味,烧得好脆好香,好正。
3. 香叶猪肉碎饭
呢间啲猪肉碎饭好好食,不过有啲辣。
5. 彩虹汤河
6. 炒饭
佢啲炒饭都好OK,我阿爸好钟意食。
7. 香辣炒蚬
炒蚬好好食,我唔觉得太辣,不过屋企人就觉得少少辣咗啲。
8. 湿炒河
9. 炒金边粉
好正,食O既时候落啲糖同花生,再加啲柠檬,好香口开胃。
10. 泰式炒菜
可能好多人都食过,佢呢到啲炒菜好好食,另外啲炒杂菜、咸鱼炒菜都好味。杂菜唔辣,有椰菜、豆等等好多种不同O既疏菜炒成一碟,咸鱼炒菜有好香O既咸鱼香(唔会太难接受,唔会话一食成阵咸味)。值得一试~~
其他仲有好多人都知道好食O既河粉𠮶啲,叫O既时候可以同佢讲要指定要鸭汤或者清汤。
因为见呢到有咩人写食评,所以我先至写嚟介绍比大家,如果我再试咗其他嘢觉得好食O既话,就再喺到介绍比大家。不过要注意,同心喺类似茶餐厅,如果接受唔到就唔好去,因为我试过隔离𠮶枱人一入去就闹呢样唔干净,𠮶样唔舒服。听到我都扫晒兴。