2018-05-23 1920 浏览
我同友人去尼间店时,友人忍唔住笑左,我问佢笑咩,佢话个店名好搞鬼,以前粤语残片既一首歌词,仲唱埋畀我地,我唔同年代,无代入感😂😂。店铺位于条内街,唔难揾,地铁站行过去7-10分钟。一入店无咩客人,可能时间尚早,6点左右,墙上印哂必食推介,就系肉骨茶同喇沙。店不大,店员一个,似乎都系佢入厨房装肉骨茶。我地就叫左肉骨茶、海鲜喇沙油面、泰式米肠同椰皇啫哩。肉骨茶份量刚刚好,配碗油饭好好食,汤底浓,肉香好食,尼个肉骨茶好重药材味,唔会好重胡椒味,果然系店铺主打,价钱算抵食👍🏼👍🏼海鲜喇汤油面,最正系个油面,出面食通常系喇沙米粉或面线,尼个油面令我谂起福建既油面,睇下餐枱张介绍纸,尼间店系马拉福建人开既,果然😂😂至于个小食泰式米肠,入面系米粉,有点似福建猪肉肠,不过有泰式香料,个皮仲系又脆又薄,好好食。食左3样野已饱了,不过天气热口渴都系要叫番杯野,我地叫左杯柑仔水,似台式夜市饮到既,好清爽几好饮。甜品叫左椰重啫哩,谂住试下,出乎意料好得,个椰皇坚甜,店舖讲明无额外加糖,好好饮,个啫哩滑捋捋配埋香爽椰肉好夹👍🏼👍🏼👍🏼外卖个椰皇啫哩番家都好,夏天够消暑。

我地就叫左肉骨茶、海鲜喇沙油面、泰式米肠同椰皇啫哩。