餐厅: 上海弄堂菜肉餛飩 (歌賦街)
资讯:

2022-12-05 206 浏览
香港既上海菜餐厅食过唔少,但讲到正宗既上海馄饨,我都仲系会谂起上海弄堂。今日收工之后同男朋友黎到歌赋街揾食,再次比呢间精致既餐厅吸引,隔咗几个月再食,等我睇下有冇保持到一贯既水准先。糖醋鱼块侍应姐姐好贴心咁先上左糖醋鱼块,味道酸甜醒胃,而且鱼块大大旧,啖啖肉,好适合作为第一道菜。西洋菜馄饨(季节限定)终于轮到主角馄饨出场,姐姐话西洋菜馄饨系季节性限定,其他日子冇得食架,我50胃又点会错过呢个机会。馄饨皮好滑,浸系鲜甜既汤汁入面,食落去鲜嫩多汁,好好味。原本以为8只馄饨都几多,但食完发觉都唔够喉。菜饭平时出街食得比较少菜,最后叫左个菜饭。但系相对馄饨,菜饭就冇乜特别,同男朋友一人一半啦!埋单一共二百几蚊,两𩠌一饭,食得好饱好满足,下次会再帮衬。

糖醋鱼块

西洋菜馄饨(季节限定)

菜饭

埋单一共二百几蚊,两𩠌一饭,食得好饱好满足,下次会再帮衬。