星期日拍拖天~可以去下平时少去的地方 "大坑"起我识呢个地方已有差不多十年了, 当时是去睇出名的中秋舞火龙活动但这十年, 数数手指都未必踏足过5次对于住九龙区的我, 的确是不就脚的但最近在openrice望过, 很多好味的食物都出自大坑这个小圈内拍拖其中一活动就是食下, 去下d新地方~我爱吃甜, 男友不太爱, 拣了这间有甜有咸又多好评的食店试试小店有外国feel, 不过当天风较大, 没有将门口的屏风全打开店内大约可容纳16-18人咁啱有近门口的大窗位置, 可以边食边望街景小店供应大约5款咸食, 另有甜品先点2杯特饮男友的Strawberry Milkshake, 面头仲有球雪榚, 正我的Mint Lime Soda, 较fresh, 又唔会太甜, 有一点点似淡味的mojito食评推介的新菜式: 龙虾焦糖炖蛋配龙虾肉烧蘑菇本身男友对龙虾一般, 佢话唔钟意"实的的"既肉质, 不过佢就我, 所以就点呢个啦wow....见到咁既卖相, 未食先兴奋, 有成半只龙虾, 加一盘Crème Brûlée, 仲配上2条脆面包条其实食野, 都要睇埋卖相吸唔吸引, 摆到乱葬岗咁, 都唔想食入口啦!其实有时系
星期日拍拖天~可以去下平时少去的地方 "大坑"
但这十年, 数数手指都未必踏足过5次
对于住九龙区的我, 的确是不就脚的
拍拖其中一活动就是食下, 去下d新地方~
店内大约可容纳16-18人
咁啱有近门口的大窗位置, 可以边食边望街景
小店供应大约5款咸食, 另有甜品
先点2杯特饮
食评推介的新菜式: 龙虾焦糖炖蛋配龙虾肉烧蘑菇
龙虾焦糖炖蛋配龙虾肉烧蘑菇
其实有时系好怕起外出食海鲜, 因为是连壳的关系, 一不小心"斯文淑女"形象即时幼灭, 所以当初拍拖时, 我尽量不选食"海鲜餐", 哈哈
起呢度, 淑女们完全放心呀, 因为厨师将龙虾肉起哂切粒, 仲加埋蘑菇一齐煮, 食得好方便
而且打破男友话龙虾肉实的的嘅格言, 佢快过我食, 又食得多过我 =.=
第一句就话好食呀, d肉唔实唔鞋, 又可能多汁的关系, 佢紧加钟意
试完龙虾, 又试下呢盘法式炖蛋先
未入口前, 谂紧佢系甜定系咸呢? 而头的确系有片焦糖
毕一啖, 系橙啡黄色, 好似龙虾汁既颜色, 无错, 原来入面系加左龙虾汁既Crème Brûlée
意外的爽㖞! 甜中带少少咸, 男友又系食得多过我啰
龙虾焦糖炖蛋
我地用外脆内软的面包条蘸上Crème Brûlée及龙虾肉一齐食, 好好味呀!!
果然无介绍错呢! 推介
另一份点了平日少吃到的"法式油浸鸭腿配窝夫班尼迪克蛋"
一丝不苟的卖相, 对喜欢食既人更加以评分!!
有点高度的份量, 两只Egg Benedict, 刚好可以同男友share
法式油浸鸭腿配窝夫班尼迪克蛋
什么是油浸鸭? 会系中国人的腊鸭嘛? 会很韧嘛?
no no no, 无错呀!!!
因为有点高度, 所以先把Benedict吞落肚, 中间还暖的蛋液, 黏满口腔
终于看到法式油浸鸭腿了, 肉质不干不硬不韧, 就像平日的肉丝一样, 也有肉汁,
虽说是油浸, 但没有吃出油腻感
把鸭腿夹著带甜味的窝夫同吃, 很充实!
最后当然不少得的甜品啦: 黑芝麻梳乎里
造型别致, 唔系单出一个梳乎里咁简单, 伴碟还有一球黑芝麻雪榚, oreo饼, 粟米片, 朱古力碎等等
黑芝麻梳乎尼
cream上仲有一只蝴蝶作装饰, 你话点唔"相机食先"呢~
超有份量的梳乎里, 用羹毕落去, 好有弹力感, 食落唔系得朕风, 口感有d似烧棉花糖咁, 但又未至于咁甜, 带芝麻香味, 我差不多食哂一整个, 好过份呀!! 爆quota, 不过真系值得的!
唯一缺点是粟米片有点淋, 唔够脆, 可能因为梳乎里需时焗的关系, 粟米片放得耐左, 但配角唔够完美系唔紧要既!
2016-03-20
龙虾焦糖炖蛋配龙虾肉烧蘑菇