2024-06-09 2830 浏览
通菜街出名系旺角多美食嘅地方,系今日同朋友嚟觅食,发现咗呢间餐厅泰有feel,原因系佢哋员工都系泰国人,入到去发现播住泰文歌,食落感觉厨师都应该系泰国人,几正😛冬荫海鲜汤加入鲜虾,辣椒、柠檬汁和鱼露熬煮出酸辣鲜美嘅汤底,饮落层次丰富。汤饮落小辣,虾肉已除壳,肉质弹牙,而且就算叫”细size”都份量十足!系喺泰国本地食到嘅味道。泰式青咖哩(牛)配白饭青咖哩入面除左有我哋点嘅牛,仲有茄子、其他香料,青咖哩酱浓郁顺滑,椰浆味突出,配饭食一流,食落就知非常正宗!香叶辣椒海鲜河河粉够弹,以泰式香叶、辣椒同鱼露等调味料炒成,带有刺激嘅辣味,配料方面铺满了虾、鱿鱼、青口,用料都几用心,而且最难得系超劲获气!食落够惹味🤩烧牛肉沙律牛肉经过特制酱汁腌制后过,再以高温烤至微焦内里仲粉嫩。搭配新鲜的蔬菜,例如蕃茄、青瓜丝、、芹菜丝同红洋葱等,再淋上泰式酸甜酱汁,十分开胃醒神。牛肉份量方面亦十分对得住价钱,好推荐大家试下。青柠梳打青柠味突出,酸得黎爽,醒神!

冬荫海鲜汤

泰式青咖哩(牛)配白饭

香叶辣椒海鲜河

烧牛肉沙律

青柠梳打
青柠味突出,酸得黎爽,醒神!

2024-06-04