2018-12-31
2018即将完结,拣左间新野试下,一试有惊喜,呢间位于上海街嘅阿里山美人锅,系上次我同朋友行去官涌街市途中已经留意到,然后话要一齐试下嘅。餐厅面积就唔算话好大,记得预约,虽然新,但已经有唔少人认知。座位方面有卡位,大圆枱,店员服务非常好,印象分已经唔错。首先睇左餐牌,呢度主打台式火锅,汤底方面有非常滋补嘅美人锅,仲有麻辣锅、酸菜白肉锅、胡椒猪肚鸡锅、三杯鸡锅,价钱系128-268,部分可以双拼,加30蚊,锅底真心赞,非常足料,净系食个锅底都抵。我地点左双拼:酸菜白肉锅、麻辣锅少辣($158),酸菜白肉锅劲多料,除左腌过嘅大白菜、五花腩,仲有蕃茄、粟米,酸度十足,啱啱好开胃,而且里面仲有宽粉,足料!而麻辣锅简直系我至爱,点左少辣,好温和,用好多材料再加药材制成,见到红枣、龙眼等,真系好香,带少少麻嘅啫,唔会好辣,同四川火锅好唔同。锅底中已经有鸭血,滑嫩到不得了。而且仲可以免费追加多一客,真系抵配料方面我地点左少量,由于锅底太出色,都令配料好好食。贵妃蚌每只$48,大只新鲜爽口。我地打边炉就必点炸厚切午餐肉,即炸白猪仔,出色,香脆。咸蛋黄虾丸好大粒,半份$48,虾肉味明显,但佢地唔系好起胶
首先睇左餐牌,呢度主打台式 火锅,汤底方面有非常滋补嘅美人锅,仲有麻辣锅、酸菜白肉锅、胡椒猪肚鸡锅、三杯鸡锅,价钱系128-268,部分可以双拼,加30蚊,锅底真心赞,非常足料,净系食个锅底都抵。
我地点左双拼:酸菜白肉锅、麻辣锅少辣($158),酸菜白肉锅劲多料,除左腌过嘅大白菜、五花腩,仲有蕃茄、粟米,酸度十足,啱啱好开胃,而且里面仲有宽粉,足料!而麻辣锅简直系我至爱,点左少辣,好温和,用好多材料再加药材制成,见到红枣、龙眼等,真系好香,带少少麻嘅啫,唔会好辣,同四川 火锅好唔同。锅底中已经有鸭血,滑嫩到不得了。而且仲可以免费追加多一客,真系抵
我地打边炉就必点炸厚切午餐肉,即炸白猪仔,出色,香脆。
咸蛋黄虾丸好大粒,半份$48,虾肉味明显,但佢地唔系好起胶,丸质扎实,如果弹牙D更正!里面有好大粒蛋黄。
墨鱼丸比较弹牙,仲有墨鱼粒,半份$40,抵食
凤城水饺都似点左半份,$45,皮薄,木耳爽,下次想试下云吞,因为今次卖哂。 日式油豆腐配麻辣锅,索哂啲汁,正
菜心苗、冬瓜片 $48/份
竹蔗茅根
埋单后,店员仲送上番石榴,加左淮盐,爽脆解腻。唔知系咪新开,仲有9折优惠,值得再黎