2018-07-04
同朋友晚饭,佢拣左亚士厘道呢间楼上西餐。餐厅细细,但是都几舒服。餐牌选择多,有一人套餐,又有二人套餐,真系选择困难症发作了⋯⋯原来仲有墙上面挂咗的 today special ,一眼就见到最吸引我的西班牙海鲜饭。为左纪念佢出局,我决定今晚就食咗佢。 而朋友就 order 左纽西兰肉眼扒,大家 share 食。等食期间有免费的餐包,都有好多款,有牛角包、小餐包同埋饼干条,上枱仲系暖笠笠。其中我最钟意牛角包,酥皮之下,真系一层层的面包,好松软,少少烟韧,唔会太油,好好味。朋友就食晒啲饼干条,一块都唔留俾我,似乎好得。话咁快食物就上枱,首先来的是西班牙海鲜饭 $168 。份量其实好多,有好多唔同海鲜,仲要有个小火炉边食边暖住,卖相吸引。虾是大大只的,爽口弹牙。青口好新鲜,同埋唔会太熟,食起上嚟好鲜味,竟然有食生蚝的口感。其他𩠌仲有好多肥嘟嘟蚬仔、鱿鱼圈、元贝粒、鸡肉同埋番茄仔。佢𠮶汁都唔错,味道正宗。唯一略嫌饭唔够淋,有少少饭粒会硬,扣了点分数。另一菜式,纽西兰肉眼扒 $118 都系好得,一来就已经闻到好香牛扒味。牛扒虽然唔算厚,但佢表面煎得好靓得来,而里面又真系 keep 到 medium
餐厅细细,但是都几舒服。
虾是大大只的,爽口弹牙。
其他𩠌仲有好多肥嘟嘟蚬仔、鱿鱼圈、元贝粒、鸡肉同埋番茄仔。
另一菜式,纽西兰肉眼扒 $118 都系好得,一来就已经闻到好香牛扒味。牛扒虽然唔算厚,但佢表面煎得好靓得来,而里面又真系 keep 到 medium rare ,尽显师傅功夫。牛味浓,唔韧又冇筋,花园价钱,酒店水准,超值。
饮品方面,朋友叫左 house red $58 ,系澳洲红酒,用左 shiraz 提子,果味好香又够浓厚,唔会太甜,酸甜度适中。餐牌写住好适合配西班牙虾意粉,朋友话佢配合海鲜饭同埋牛扒都好掂。
而我就叫左白桃橙梳打$36, 酸酸甜甜好香果味,够 refresh。
虽然食物叫得唔多,但碟碟都好大碟,价钱唔贵得来味道又good ,性价比不错。 每人都系百几蚊,已经好饱了。