2023-08-05
<小火山> 📍铜锣湾🔸铁板烧 + 泰式火锅 = 大满足!!!🌋🔸 泰式猪梅花肉片滑捋捋 🥴💕👩🏻🦱:「我想打边炉!」👧🏻:「我想牛角铁板烧!」无限咆哮同轮回,最后用钱解决问题!🤣🤣🤣 决定去时代广场附近嘅<小火山>,佢有佢烧,我有我烚吓烚吓 🥘小火山三味刺身一口杯盛合($138) — 一set有齐三文鱼、生蚝、生虾,泰式嘅调味循序渐进地辣!🌶️🌶️🌶️ 个人觉得三文鱼就一般般,不过宫城县生蚝 🦪 超级奶滑!出色!🤩🤩🤩 配上泰式调味,甜甜酸酸辣辣,食得好过瘾!而至辣嘅系生虾🦐,鲜甜嘅生虾配上泰式青辣酱,朋友仔辣到喊咗出嚟!🤣 (无鬼用!笑死!)不过坚唔系讲笑!辣完仲会麻,好过瘾!泰国烤锅 ($298) — 两边嘅汤底,我哋拣咗香茅椰汁鸡汤 & 小火山牛骨船汤!超推荐椰汁鸡汤,奶香柔滑,椰子同鸡味超搭配 🐥🥥 摆个金边粉落轻轻渌5秒,索晒啲汤汁 😋😋😋 好味!小火山经典泰猪锅拼盘(跟锅+$20) — 猪锅拼盘铺晒干冰劲有仙气咁上枱 🤩🤩🤩 拼盘有猪嘅不同部分,而材料亦都来自不同国家 🇯🇵 北海道千岁米豚、🇵🇱 波兰A级无骨猪腩肉、伊比利亚黑毛猪梅花肉、泰式
🔸铁板烧 + 泰式火锅 = 大满足!!!🌋
🔸 泰式猪梅花肉片滑捋捋 🥴💕
👩🏻🦱:「我想打边炉!」
👧🏻:「我想牛角铁板烧!」
小火山经典泰猪锅拼盘(跟锅+$20) — 猪锅拼盘铺晒干冰劲有仙气咁上枱 🤩🤩🤩 拼盘有猪嘅不同部分,而材料亦都来自不同国家 🇯🇵 北海道千岁米豚、🇵🇱 波兰A级无骨猪腩肉、伊比利亚黑毛猪梅花肉、泰式手切猪颈肉,我地两个肉兽劲开心 🥰 马上开餐 🥢
泰式猪梅花肉片 ($128) — 必点!!!滑捋捋嘅梅头肉 🐖 猪肉味浓郁,无论煎定烚一样咁好味!!!(推荐)
十八碌冰酒 ($88) — 佢个名几过瘾 🪓🪓🪓🦹🏻♀️: 「斩开你18碌!」其实系菠萝沙冰特饮,系小火山度叫沙冰实在系明智选择 🍧 既清凉又开胃~ C伏!
芝士奶盖泰式奶茶($58) — 朋友嘅食评系:「几好饮。」 🤣🤣🤣 好似有啲废,但加咗芝士奶盖嘅泰式奶茶,味道似某连锁CxxTxxMxx,小店都有咁嘅味道都算唔差。
不得不赞间餐厅嘅环境同气氛 🎺🎷🪘🪇🥁🎸🪗🎹🎤🎶🎶🎶 餐厅每晚都会邀请唔同既本地歌手主场演唱,虽然就唔系MC,但成名指日可待 👩🏻🎤🧑🏼🎤 香港呢个地方讲梦想,实在唔容易 ✊🏼✊🏼✊🏼 Respect餐厅提供一个平台比本地歌手表演!寄望年轻嘅一辈可以发光发热 🔥
温馨提示:餐厅嘅气温都好似火山一般,大家千祈唔好着咁厚衫过去!吊带背心拖鞋就啱啱好 😉